Muzeul de Artă Cluj-Napoca își redeschide porțile pentru publicul vizitator

Updated on mai 15, 2020 Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță faptul că începând de miercuri, 20 mai 2020, își va redeschide porțile pentru public, cu specificația că, într-o primă etapă, vor fi repuse în circuitul de vizitare doar sălile de expoziție din cadrul „Galeriei Naționale”.

Programul temporar de vizitare va fi de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-18:00, cu o pauză de 60 de minute pentru efectuarea dezinfecției și a aerisirii spațiilor expoziționale, între orele 14:00-15:00.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

De asemenea, în perioada 15 – 19 mai 2020, se va asigura instruirea temeinică a personalului și pregătirea corespunzătoare a tuturor spațiilor în care publicul va avea acces, astfel încât vizitele să se desfășoare în condiții de siguranță deplină.

Cel târziu, luni, 18 mai a.c., publicul va fi informat asupra regulilor de distanțare fizică și acces în muzeu, în scopul prevenirii și limitării riscurilor de îmbolnăvire cu noul Coronavirus (COVID-19).

Reamintim faptul că, palatul care găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca reprezintă cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.

Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit ulterior guvernator al Transilvaniei. Mai apoi, clădirii i-au fost date alte destinaţii, respectiv reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

error: Content is protected !!