Cluj vs București. Capitala administrată de Gabriela Firea (PSD) a obținut, din venituri proprii, de 6,55 ori mai puțini bani pe cap de locuitor decât Clujul lui Emil Boc (PNL)

Updated on mai 6, 2020 Orașul Cluj Napoca a reușit să strângă în anul 2019 mai mulți bani la bugetul local, din venituri proprii, de cât administrația din București.

Potrivit unui stiudiu realizat de jurnaliștii de la ziaristii.com, Capitala, care concentrează un sfert din PIB-ul țării, a avut încasări de 302,35 milioane de lei, în timp ce Cluj-Napoca (cu o populație de 5,7 ori mai mică) a colectat 347,38 milioane de lei.

Cluj vs București. Capitala administrată de Gabriela Firea (PSD) a obținut, din venituri proprii, de 6,55 ori mai puțini bani pe cap de locuitor decât Clujul lui Emil Boc (PNL) 1

Veniturile proprii reprezintă, în bugetul administrației locale, banii încasați din alte surse decât ce se primește de la guvern și din fondurile europene. Spre exemplu, impozitele pe clădiri, pe terenuri, taxele judiciare de timbru, taxele hoteliere, impozitele pe mașini, venituri din concesiuni și închirieri, amenzi, taxe speciale, taxe pentru eliberarea unor licențe de funcționare etc.

O categorie aparte trecută la veniturile proprii este reprezentată de banii primiți din diverse fonduri europene, în cadrul unor programe.

Comparație București, Cluj-Napoca și Timișoara la venituri proprii în raport cu populația fiecăruia dintre ele (conform recensământului din 2011).

Cluj-Napoca … 347,38 mil. lei … 0,33 mil. locuitori … 1.052,7 lei/locuitor

Timișoara ……. 270,50 mil. lei … 0,32 mil. locuitori … 845,3 lei/locuitor

București …….. 302,35 mil. lei … 1,88 mil. locuitori … 160,8 lei/locuitor

Concluzie: Bucureștiul administrat de Gabriela Firea (PSD) a obținut, din venituri proprii, de 6,55 ori mai puțini bani pe cap de locuitor decât Clujul lui Emil Boc (PNL) și de 5,25 ori mai puțin decât Timișoara lui Nicolae Robu (PNL)!

error: Content is protected !!