Emil Boc se impune și la Bruxelles. Comitetul European al Regiunilor a adoptat cu unanimitate raportul lui Emil Boc privind “exodul creierelor în UE”

(Last Updated On: February 13, 2020)

Emil Boc începe să se impună și la nivel european. Raportul său privind “exodul creierelor în UE” a fost adoptat în unanimitate la Bruxelles.

Comitetul European al Regiunilor a adoptat miercuri, în timpul primei sesiuni plenare a noului mandat, raportul primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la “exodul creierelor în UE”. Emil Boc este membru al delegației României la CoR și membru al grupului PPE din CoR, anunță caleaeuropeană.ro.

Emil Boc se impune și la Bruxelles. Comitetul European al Regiunilor a adoptat cu unanimitate raportul lui Emil Boc privind “exodul creierelor în UE” 1

Raportul lui Boc, adoptat anterior în Comisia SEDEC, a fost aprobat cu unanimitate.

“Este crucial să se realizeze un echilibru între două principii esențiale ale Uniunii Europene: libera circulație a forței de muncă și convergența economică și socială între regiuni. Cetățenii și lucrătorii trebuie să poată circula liber în interiorul UE, dar numai pentru că vor și nu pentru că sunt împinși din regiunile lor de sărăcie și de oportunități economice rare ”, a declarat raportorul Emil Boc, conform unui comunicat al CoR.

Prin urmare, Comitetul solicită ca noua Comisie Europeană să își intensifice eforturile pentru a reduce disparitățile regionale prin intermediul unor politici și instrumente adaptate care combină politica de coeziune și alte surse de finanțare.

Totodată, CoR salută angajamentul politic al Comisiei pentru un salariu minim echitabil în Europa, deoarece acasta ar aborda problema standardelor de viață și a condițiilor de muncă și ar avea un impact direct asupra calității vieții în regiunile trimișante.

CoR sugerează inițierea unui mecanism la nivelul UE pentru integrarea și coordonarea măsurilor politice privind exodul creierelor, deoarece toate aspectele sale trebuie abordate împreună cu nivel local, regional și național niveluri.

Ca parte a activității sale privind acest raport, primarul din Cluj-Napoca a organizat, la 5 decembrie 2019, la Bruxelles, o dezbatere privind ”Exodul de creiere din UE”, ca parte a dialogurilor PPE la nivel european.

Emil Boc: „Bruxelles: Sesiunea inaugurala a Comitetului European al Regiunilor, mandat 2020-2024
Am participat, in calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor, la sesiunea inaugurala a noului mandat, 2020-2025, al Comitetului European al Regiunilor”.


Emil Boc a fost numit în luna iulie a anului 2019 raportor în cadrul Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) de la nivelul Comitetului European al Regiunilor (CoR) privind fenomenul ”brain drain” (n.r – exod de creiere) în Uniunea Europeană.