Video Cluj. „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm” au strigat peste 150 de absolvenți de medicină. Aceștia au protestat față de amânarea examenului de rezidențiat

(Last Updated On: October 17, 2019)

Peste 150 de absolvenți ai UMF Cluj-Napoca au protestat, miercuri, față de amânarea examenului de rezidențiat. Aceștia le cer autorităților să stabilească o dată clară pentru concurs.

Participanții la protest s-au adunat, miercuri, pe Bulevardul Eroilor, având măști chirugicale pe braț și pe față, dar și pancarte cu mesaje precum „Cerem 8 decembrie o certitudine”, „Am dorit puțin respect în acest sistem defect, noi am vrea să fie bine, dar politica ne ține”, „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm”, „Nu mai vrem să fim șomeri”. Unul dintre mediciniști a venit cu băiețelul în cărucior, pe care a lipit mesajul „Tata vrea să fie rezident”, informează[a stiripesurse.ro.

Video Cluj. „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm” au strigat peste 150 de absolvenți de medicină. Aceștia  au protestat față de amânarea examenului de rezidențiat 1
(foto Ziua de Cluj)

Mihai Oprea, unul dintre organizatorii acțiunii, a declarat că solicită factorilor de decizie, politicienilor, să găsească o soluție astfel încât mediciniștii să nu depindă de semnătura unei persoane pentru susținerea rezidențiatului.

„Se știa că trebuie acest examen de multă vreme și avem nevoie să se stabilească o dată clară pentru susținerea rezidențiatului. Este dificil să încercăm să ne concentrăm în situații de genul acesta, în loc să folosim timpul pentru a studia și pentru a ne pregăti. Este anormal și chiar umilitor pentru noi să fim amânați la nesfârșit și să nu putem să ajungem să profesăm meseria pentru care ne pregătim de șase ani de zile”, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, mulți absolvenți ai UMF se gândesc să plece în altă țară unde ar putea să profeseze.

„Ne dorim, cei care suntem aici, să avem posibilitatea să muncim în această țară”, a mai spus Oprea.

„Noi am solicitat o amânare, am propus o amânare a datei rezidenţiatului, dar dacă nu vom avea ministru al Educaţiei, probabil că această dată nu va putea fi respectată”, a declarat Sorina Pintea, citată de a1.ro.

Vezi aici Video:

Ca să poată fi organizat pe 8 decembrie, ar trebui să avem un nou Guvern în cel mult două săptămâni. Conform metodologiei, Ministrul Eucaţiei şi cel al Sănătăţii trebuie să semneze ordinele necesare organizării examenului cu 45 de zile înainte de susţinerea acestuia.

În lipsa unui şef la Educaţie, absolvenţii de Medicină ar putea rămâne un an pe tuşă. Asta pentru că legea spune clar că acest concurs trebuie să aibă loc în trimestrul patru al fiecărui an.

Scandalul pe tema Rezidenţiatului poate avea efecte şi asupra pacienţilor. În toată ţara, sunt 4710 posturi care ar trebui ocupate de rezidenţi, iar în multe spitale medicii se plâng că nu mai pot face faţă solicitărilor.