Aprobat. Spitalul Regional de Urgență din Cluj va fi construit în comuna Florești, va avea 849 de paturi și va costa 500 de milioane euro. Ministrul Sănătății: „Următorul pas în realizarea acestui proiect este …”

Updated on august 10, 2019 Ministerul Sănătății a oferit câteva informații noi despre Spitalul Regional de Urgență din Cluj. Studiul de fezabilitate al unității medicale a primit undă verde.

Investiția de la Florești se ridică la 500 de milioane de euro, bani din fonduri europene,  de la bugetul de stat și din alte surse, care nu au fost precizate. Spitalul va fi destinat pacienților cu probleme grave de sănătate din tot nord-vestul țării.

Aprobat. Spitalul Regional de Urgență din Cluj va fi construit în comuna Florești, va avea 849 de paturi și va costa 500 de milioane euro. Ministrul Sănătății: „Următorul pas în realizarea acestui proiect este ...” 1

În 2019 avem gata, așadar, doar studiul de fezabilitate pentru un spital regional. În 2016, în programul de guvernare, PSD promitea că în 2017 va începe construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant” în București. Între timp, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut de la 8 la 3, scrie digi24.ro.

A fost invocatul costul. Iar pentru a justifică intrarea în parteneriate public private, puterea a oferit că argument lipsa de finanțare europeană pentru aceste proiecte. Bruxelles-ul punea la dispoziție doar 150 de milioane de euro pentru  trei spitale la care costurile se duceau către 1,3 miliarde de euro. Însă ce nu au spus oficialii a fost că de fapt ei schimbaseră planurile. Doreau unități mai mari și în același timp nu au cerut finanțări mai mari prin programele de dezvoltare regională.

“Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În același timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

 

error: Content is protected !!