Mamă din Cluj, despre „armele” anti-ciori: „Fiica mea a trecut prin Parc întorcându-se de la școală. Mi-a spus că a auzit un sunet insuportabil și din ureche a început să-i curgă sânge! Discutând cu o prietenă, mi-a povestit că și cealaltă copilă aude acel sunet și îl percepe ca insuportabil. Dacă aceste aparate pot …”

Updated on martie 14, 2019 Primăria Cluj a instalat în Parcul Central „arme” laser și ultrasonice pentru alungarea ciorilor. O mămică din Cluj spune că acestea i-au produs probleme fetiței.

Pe Facebook, Simona P. a scris: „Dragi prieteni clujeni,
Prin această postare vreau să vă fac atenți la efectul repelenților antipăsări pe bază de ultrasunete și laser plasate de Primăria Cluj-Napoca în Parcul Central Simion Bărnuțiu. Ce s-a întâmplat? Fiica mea a trecut prin Parc întorcându-se de la școală. Mi-a spus că a auzit un sunet insuportabil și din ureche a început să-i curgă sânge! Discutând cu o prietenă, mi-a povestit că și cealaltă copilă aude acel sunet și îl percepe ca insuportabil.
Mamă din Cluj, despre „armele” anti-ciori: „Fiica mea a trecut prin Parc întorcându-se de la școală. Mi-a spus că a auzit un sunet insuportabil și din ureche a început să-i curgă sânge! Discutând cu o prietenă, mi-a povestit că și cealaltă copilă aude acel sunet și îl percepe ca insuportabil. Dacă aceste aparate pot ...” 1

Dacă aceste aparate pot provoca leziuni oamenilor, mai ales copiilor, și știți ceva despre acest subiect, vă rog dați-mi și mie mai multe informații în comment.
S-aveți o zi minunată!”

 

City managerul Clujului, Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori, în anul 2018 am achizitionat un studiu privind zonele cu populație mare de ciori (Corvus corone cornix – cioară grivă și Corvus frugilegus – cioară de semănătură), zonele de cuibărit, stabilirea numărului de sisteme antidăunători cu ultrasunete și laser precum și aria de acoperire a acestora pentru diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Dintre soluțiile propuse a fost aleasă soluția care constă în îndepărtarea ciorilor prin intermediul unor echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser.
În data de 30.05.2018 s-au instalat doua echipamente ca stație pilot in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” pe un arbore în zona Facultății de Chimie și a fost direcționat către un arbore cu mai multe cuiburi de ciori. Zona a fost monitorizată în perioada 30.05.2018-04.07.2018 și s-a constatat mutarea totală a coloniei de ciori fapt care atestă eficiența aparatelor.

Ca urmare a constatării eficienței acestor aparate, în data de 05.11.2018 a fost încheiat un contract în vederea achiziționării a 30 astfel de aparate (15 Aparat UltrasonX.Bird-X și 15 Aparat Bird-XOutdoor). Acestea au fost livrate la sfârșitul anului 2018 urmând a fi montate în perioada următoare în funcție de condițiile meteo.

Toate aparatele vor fi montate in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” în diferite locații stabilite prin studiu.
În perioada următoare vom demara întocmirea și achiziția unui studiu privind diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori la nivelul întregului Municipiu Cluj-Napoca”.

error: Content is protected !!