Anunțul Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) despre camionul cu deșeuri radioactive din Cluj

(Last Updated On: March 13, 2019)

Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a informat astăzi că nivelul radioactivității peste limite a camionului din Cluj nu a reprezentat un pericol pentru lucrători și populație.

“În cursul zilei de 12 martie 2019, ora locală 10:32, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al CNCAN a fost notificat conform procedurilor de răspuns la urgenţa nucleară sau radiologică, de către Centrul pentru Accidente Nucleare şi Urgenţe Radiologice (CANUR) cu privire la prezenţa radioactivităţii peste valoarea fondului natural, identificată la trecerea unui camion care transporta deşeuri prin portalul de detectare a radioactivităţii, al SC HOLCIM SA Chistag, judeţul Bihor.

Anunțul Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) despre camionul cu deșeuri radioactive din Cluj 1

În urma declanşării alarmei portalului, au fost implementate procedurile specifice. Echipa mobilă de răspuns la urgenţă a CNCAN s-a deplasat la locul incidentului, în vederea efectuării măsurătorilor radioactivităţii”, arată Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În urma măsuratorilor, CNCAN arată că prezenţa radioactivitaţii este peste fondul natural, dar valorile măsurate s-au situat mult sub limitele care ar putea să indice potenţiale efecte asupra sănătăţii lucrătorilor şi populaţiei.

O alertă radiologică a fost detectată la un camion care transporta deșeuri de la Cluj. Incidentul a fost raportat de angajații unei fabrici de ciment din Bihor.

La intrarea pe poartă a camionului au depistat un nivel de radiaţie de 5 ori mai mare decât cel admis.