Cluj. Emil Boc amenințat cu judecata de membrii „Musai-Muszáj” dacă nu scrie denumirea Primăriei în maghiară. „Stimate domnule Primar Emil Boc, Este tulburător răspunsul dumneavoastră dat …”

(Last Updated On: February 21, 2019)

Reprezentanții asociației Musai-Muszáj i-au trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc în care îi cer mai multă deschidere față de inscripționarea denumirii Primăriei și Consiliului Local în limba maghiară pe Palatul Primăriei și față de folosirea limbii maghiare în administrația locală.

„Stimate domnule Primar Emil Boc,
Azi, 21 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, ne adresăm Dumneavoastră, la exact doi ani de când ați pierdut lupta împotriva plăcuțelor multilingve.
Cluj. Emil Boc amenințat cu judecata de membrii „Musai-Muszáj” dacă nu scrie denumirea Primăriei în maghiară. „Stimate domnule Primar Emil Boc, Este tulburător răspunsul dumneavoastră dat ...” 1

Este tulburător răspunsul dumneavoastră dat solicitării asociației AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity) conform căruia nu veți dispune inscripționarea denumirii Primăriei și Consiliului Local clujene în limba maghiară pe Palatul Primăriei, decât dacă veți fi obligat în acest sens de către instanțele judecătorești.

Ne exprimăm nedumerirea față de răspunsul Dumneavoastră, deoarece Tribunalul Cluj a clarificat și în cazul plăcuțelor multilingve, la Cluj-Napoca pragul legal de 20% prevăzut în Legea administrației publice locale este realizat în privința limbii maghiare, având în vedere că aceasta se raportează la recensământului din 1992 – când ponderea populației maghiare a depășit 22%.

Acel comportament care nu se dă în lături de la retușarea numelor și denumirilor maghiare este profund umilitor pentru cei cincizeci de mii de locuitori maghiari ai orașului, dar este la fel de înjositor și jignitor pentru majoritatea română. Cine ar putea să creadă azi, la Cluj-Napoca, că folosirea publică a limbii maghiare ar putea jigni sau revolta populația majoritară română? Oare cine ar putea considera egalitatea în drepturi a cetățenilor o pierdere personală?

Vă rugăm să ne asigurați că în demersul nostru de a ne folosi limba maternă vom putea evita să ajungem din nou în fața instanțelor de judecată, în contradictoriu cu instituția pe care o reprezentați.

Faptul că o dată pe an Dumneavoastră salutați cu „Jó napot!” locuitorii maghiari ai orașului, dar aceștia sunt nevoiți să se judece cu Dumneavoastră pentru fiecare cuvânt scris din oficiu în limba maghiară, pune sub semnul îndoielii imaginea Dumneavoastră de primar al tuturor clujenilor.

Vă invităm să-i onorați cu prezența pe clujenii care sărbătoresc de 15 martie atunci când aveți intenția de a nu forța din nou comunitatea maghiară spre procese. Nu am dori să aplaudăm cuvintele dumneavoastră în calitate de viitori petenți.

Doar un „Jó napot!” sincer își are locul în 15 martie.

Cu stimă,
Mișcarea Musai-Muszáj”, se arată în scrisoarea deschisă.