[Video] Cluj VS București. Clujul în istorie (V). Cum a transformat Primăria Cluj o ruină medievală într-un veritabil centru cultural. Bucureștiul de altădată zace în ruine…

(Last Updated On: February 10, 2019)

Asediat în numeroase ocazii în cele șase secole de existență, în ciuda tuturor probabilităților, Turnul Croitorilor domină și astăzi centrul istoric al Clujului. Și nu doar atât.

A fost reabilitat de Primăria Cluj-Napoca și convertit în Centru de Cultură Urbană. Iar cifrele din raportul de activitate chiar arată foarte bine. Numeroase evenimente culturale, expoziții și un număr mare de vizitatori, transformă o veche ruină într-un veritabil centru cultural al orașului. Vorbim despre aproape 25.000 de vizitatori anual, peste 130 de evenimente culturale și 73 de expoziții.

[Video] Cluj VS București. Clujul în istorie (V). Cum a transformat Primăria Cluj o ruină medievală într-un veritabil centru cultural. Bucureștiul de altădată zace în ruine… 1

 

La schimb, Bucureștiul de altădată zace în ruine. Numeroase probleme birocratice de care nu se ocupă nimeni, dar și ambițiile rechinilor imobiliari, distrug vechea capitală a României.

Istoricul Cristian Manolachi ne redă istoria tumultoasă a turnului medieval al Clujului: ”În secolele XIV-XV, Clujul se dezvoltă, fiind înregistrată o creștere economică, dublată de o creștere a numărului locuitorilor din cetate. Astfel, la 1405 Regele Sigismund de Luxemburg – ulterior împărat al Sfântului Imperiu Romano-German – acordă Clujului dreptul de a-și ridica un zid de incintă pentru o apărare mai eficientă.”

Turnul Croitorilor este pentru întâia dată atestat documentar la 1475, fiind parte a celei de a doua incinte medievale de apărare a Clujului, incintă finalizată undeva la sfârșitul secolului al XVI-lea.

[Video] Cluj VS București. Clujul în istorie (V). Cum a transformat Primăria Cluj o ruină medievală într-un veritabil centru cultural. Bucureștiul de altădată zace în ruine… 2

 

”Turnul Croitorilor, poziționat în colțul sud-estic al cetății, deci cel mai expus atacurilor, era – după toate probabilitățile – cel mai bine fortificat turn de apărare al perioadei respective. Întreținerea turnului revenea în sarcina breslei croitorilor. […] Și-a dovedit importanța strategică de apărare a Cetății Clujului.

Sunt consemnate numeroase asedii, în secolele XVI, XVII și începutul secolului al XVIII-lea. […] La 1718 are loc ultima reabilitare majoră a turnului, fiind refăcut de puterea imperială austriacă, având forma pe care o putem regăsi și astăzi.”, completează istoricul Cristian Manolachi.

Vezi video aici:

Turnul Croitorilor a avut șansa de a scăpa teafăr în urma planurilor de resistematizare a orașului, de la finele secolului al XIX-lea. Atunci dispar aproape toate turnurile, bastioanele și vechile porți de intrare ale vechii cetăți, făcând loc bulevardelor de astăzi.