(Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață …Vine ordinul de misiune…În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a …”

Updated on februarie 3, 2019 Un incendiu devastator a cuprins sâmbătă dimineață fabrica de condimente Solina din Alba Iulia. Duminică după amiază, pompierii încă se străduiau să identifice şi să anihileze ultimele focare aflate sub dărâmături după 30 de ore de când a fost anunțat incendiul.

“În acest moment, obiectivul nu mai este operabil, pagubele sunt majore. (…). Cauzele declanşării incendiului sunt încă necunoscute şi vor fi comunicate în urma finalizării anchetei de către autorităţile competente. (…) Conducătorii grupului francez Solina au declarat ferm că nu vor renunţa la activităţile de producţie din România.

(Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 1 (Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 2

În perioada imediat următoare, activităţile de producţie vor fi transferate către alte fabrici ale Solina Group din Europa, temporar, până la remedierea situaţiei din România”, au anunțat reprezentanții companiei Solina, citați de realitatea.net.

70 de pompierii au intervenit, cu 11 autospeciale şi a fost nevoie de ajutor şi din judeţele vecine. ISU Hunedoara, Sibiu şi Cluj au trimis şase maşini de intervenţie.

Cei de la ISU Cluj au descris cum s-a desfășurat intervenția: „Sună alarma dis-de-dimineață în Detașamentul de Pompieri Turda. Se opresc pregătirile pentru schimbul de tură și sar în autospeciale pentru a porni spre o nouă urgență.
Vine ordinul de misiune:
– Trebuie să plecați în sprijinul colegilor din județul Alba. Este un incendiu care a cuprins o hală de câteva mii de metri pătrați.

(Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 3 (Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 4

Două autospeciale pornesc imediat pentru a lupta cu flăcările flăcărilor din județul Alba.
În cabine, pompierii își pregătesc echipamentele pentru intervenție și încearcă să-și imagineze urgia pe care urmează să o înfrunte. Prin stație se aude:
”La incendiu vor ajunge și forțe din Hunedoara și Sibiu!”

– Dacă e un incendiu la care merg pompieri din patru județe, trebuie să fie imens!

În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a nu-i îngrijora.

Cristian e șoferul uneia din cele două autospeciale, e cu ochii în patru la șoseaua rece și la șoferii care încep să apară la primele ore ale dimineții.

(Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 5 (Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 6 (Foto) ISU Cluj, despre intervenția pompierilor la incendiul puternic din Alba Iulia. „Sună alarma dis-de-dimineață ...Vine ordinul de misiune...În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte și reci, pentru a ...” 7

În goana autospecialei, gândul său fuge către fiica sa, care îl așteaptă acasă, să plece peste două ore la competiția națională de Karate. El trebuia să o ducă cu mașina, împreună cu o colegă de echipă, la competiția din Cluj-Napoca.

– Nu ajung să vă duc astăzi la competiție, trebuie să mergeți cu altceva.

Fumul negru se zărește de departe și prevestește giganticul incendiul care începe să se asemene cu o furtună de foc. Flăcările absorbiseră aproape în întregime hala imensă și tot ceea ce aruncau pompierii albaiulieni în gura lor. Se alătură dispozitivului, încep să trimită tonele de apă înspre vâlvătaie și să scoată bunurile nepârjolite din hală.
După cinci ore de luptă, flăcările cedează în cele din urmă, dar lasă în urmă un sinistru nemărginit, compus din cenușă și metal contorsionat.

Strâng accesoriile și pornesc spre casă.
În cabină se aud colegii care vorbesc la telefon:
– Gata, am terminat, ajung imediat!

Cristian e la volan, tăcut. Se întreabă pe sine, în gând:
– S-or fi descurcat fără mine? Oare ce-o să zică fata când ajung acasă?

Când intră în casă e liniște. O caută pe fiica sa și o găsește în cameră.
– Am luat medalie…
– … Îmi pare rău că nu am ajuns să vă duc la competiție…
– Ne-a dus mama colegei mele.
– … am vrut fiu astăzi alături de tine la corepetiție!
– Mi-a spus mama că ai vrut și mi-a spus că a trebuit să stingi un incendiu mare, din alt județ. Eu m-am gândit mereu la tine, mi-am dorit să învingi flăcările și să te întorci cu bine acasă. Astăzi nu am vrut să mă dau bătută…

Astfel de momente ale tatălui pompier și ale copilului său sunt greu de descris, dar ușor de înțeles. E doar o întâmplare din viața unui pompier, care are #curaj și #devotament, la fel ca și colegii săi.”

Fabrica de condimente aparţine grupului francez Solina. Investitorul a cumpărat fosta fabrică Supremia în 2017, în schimbul a peste 30 de milioane de euro. Fabrica avea peste 300 de angajaţi şi vânzări de peste 50 de milioane de euro.

error: Content is protected !!