Cluj. Deputatul Adrian Dohotaru spune că a primit amenințări cu moartea după ce a afirmat că Florin Piersic este un actor mediocru. „Vin cu o nouă provocare pentru Florin Piersic …”

Updated on ianuarie 29, 2019 Deputatul independent Adrian Dohotaru din Cluj spune că a primit amenințări cu moartea după ce zilele trecute a zis despre actorul Florin Piersic că este un actor mediocru.

Florin Piersic a împlinit 83 de ani şi a fost sărbătorit în Cluj, oraşul natal, la cinematograful care îi poartă numele, potrivit Digi 24.

Pe Facebook, deputatul Adrian Dohotaru  a scris: „Mai multă decență în spațiul public. Amenințările cu moartea nu mă afectează.
Primăria Cluj condusă de Emil Boc a finanțat printr-un spectacol omagial ziua de naștere a lui Florin Piersic cu 30.000 de euro!
Cluj. Deputatul Adrian Dohotaru spune că a primit amenințări cu moartea după ce a afirmat că Florin Piersic este un actor mediocru. „Vin cu o nouă provocare pentru Florin Piersic ...” 1

În luna septembrie a anului anul trecut, la un concert organizat pe bani publici de Primăria sectorului 5 a capitalei, Dan Bittman l-a lăudat astfel pe primar: „Să dea Dumnezeu să rămâneţi aşa (…). Văd că toată lumea e fericită, bucuroasă şi asta înseamnă că domnul primar face o treabă foarte bună. Felicitări!“. Pentru astfel de complimente la adresa primarului PSD, ca și la aflarea onorariului pentru trupă, artistul și-a atras critici serioase din partea mass-media și din partea bucureștenilor.

Observ că în raport cu PNL și cu Emil Boc se aplică o dublă măsură. Complimentele făcute de actorul Florin Piersic nu se compară cu cele făcute de Bittman. Piersic spune despre „Excelența sa Emil Boc”, după cum l-a denumit amfitrionul spectacolului Rareș Bogdan pe primar, că „dumneavoastră o să fiți primar în continuare, eu vă garantez, pentru că eu voi conduce alegerile”. Sigur, se poate spune că vorbește mai în glumă, dar și despre faptul că Bittman era politicos.

Oare după astfel de pocloane aduse puterii, Piersic mai crede că nu este partizan politic? În 2016, când l-am rugat să facem un video în care îndeamnă oamenii nu să voteze pe cineva anume, ci doar să semneze pentru ca orice partid să se poată înscrie în alegeri, a refuzat pe motiv că nu este implicat politic. Dacă este așa, cum să accepți ca ziua ta să se serbeze cu 30.000 de euro din bani publici, când colegi de-ai tăi din teatre independente, de ale căror spectacole mă bucur și eu, trăiesc la limita subzistenței?

Cum să accepți spectacole omagiale de zeci de mii de euro, poate depășind suta de mii în ultimul deceniu, când sunt atâtea probleme în jurul tău? Astfel de priorități de finanțare devin un spectacol public obscen, care ne amintesc de vremurile de odinioară și legătura rușinoasă dintre artiști și regimul ceaușist. Banii cetățenilor din taxe și impozite trebuie folosiți mult mai responsabil. Pentru spectacol se puteau găsi destui privați care să susțină ziua de naștere a actorului sau actorul însuși putea să facă cinste, astfel încât banii publici să fie folosiți pentru investiții raționale, poate chiar pentru mai tinerii colegi ai lui Piersic din teatrele independente.

O afirmație pe care am făcut-o, un post scriptum la un articol excelent despre atmosfera de kitsch de la spectacolul omagial și pe care îl puteți citi la finalul poziției mele, a atras cele mai multe injurii la adresa mea, inclusiv amenințări cu moartea. Am afirmat că:

„Susțin revenirea cinematografului la denumirea de Cinema Republica. Florin Piersic este un actor mediocru, în fond, chiar dacă popular, actorii și regizorii tinerei generații fiind mult peste valoarea sa. În urma decontextualizării comentariului de către unii jurnaliști, sute de injurii, poate câteva mii, s-au revărsat la adresa mea în public și privat. S-au omis din prim plan finanțarea publică pentru ziua dânsului sau faptul că Primăria condusă de Emil Boc se folosește de imaginea actorului pentru a denumi cinematograful Florin Piersic încă din timpul vieții și nu după trecerea sa în neființă, cum se cade. Și asta dacă există o minimă consultare publică în care există un consens că trebuie schimbată denumirea de la Cinema Republica la Cinema Florin Piersic.

Sigur, afirmația mea că Florin Piersic e un actor „mediocru” este o apreciere personală, subiectivă, dar mi-o asum. Chiar dacă nu sunt critic de film, am o cultură cinematografică pentru a-l poziționa pe Florin Piersic pe o scară medie a valorilor, după actori și regizori români premiați în străinătate din Noul Val, care nu au însă popularitatea și expresia lejeră, de bulevard, a lui Florin Piersic.

Cu toate acestea, în numele prieteniei dintre dânsul și unchiul meu, Adrian Dohotaru, vechi om de teatru, vin cu o nouă, deși mai veche, provocare pentru Florin Piersic. Sigur, e dreptul dânsului să îl susțină pe primarul Emil Boc la un nou mandat. Dar dacă are pretenția de a fi nepartizan politic, poate să fie mai echilibrat.

În sensul acesta, îi propun din nou lui Florin Piersic să facem un video, în Pata Rât, în care să invite cetățenii să semneze pentru a da posibilitatea partidelor noi să se implice în competiția electorală la europarlamentare. Fără nume de partide, fără a pronunța numele vreunui candidat. Avem una dintre cele mai restrictive legislații din Europa pentru a participa la alegeri, iar ca un partid nou să se înscrie are nevoie de 200.000 de semnături. Dacă vrea să demonstreze că nu are nici un partizanat politic, Florin Piersic trebuie să susțină cauze transpartinice, care nu sunt în favoarea unui om sau partid politic, ci în slujba democrației.

De ce să ne vedem la Pata Rât? Pentru că Clujul excelează nu doar la propagandă mai bine gândită decât PSD, cum face administrația liberala a lui Boc, ci și la managementul dezastruos al deșeurilor. Pentru că nu avem doar TIFF în Cluj, ci și un oraș blocat de mașini.

Pentru că nu avem doar UNTOLD în centrul orașului, ci și dezvoltare urbanistică haotică, fără spații publice verzi în care ni se interzice accesul ca la festival? Pentru că nu avem doar o explozie a prețurilor la imobiliare și un oraș în creștere, ci și sute de oameni evacuați de Primărie în preajma gunoaielor din Pata Rât. Putem aborda aceste probleme și dintr-o perspectivă europeană, extrăgând bune practici din orașele vestice. În acest rol demn și echilibrat, mi-ar plăcea să îl văd pe Florin Piersic, căruia îi urez La Mulți Ani!”

error: Content is protected !!