Civilizație. Clujul va deveni în 2023 primul județ românesc racordat 100% la apă și canalizare!

(Last Updated On: January 6, 2019)

Județul Cluj va deveni primul județ din România care va avia toată populația racordată la rețelele de apă potabilă și canalizare.

Două proiecte-mamut semnate în 2017 și 2018 de companiile de apă din județ, în valoare de jumătate de miliard de euro, din care 85% fonduri europene, vizează racordarea a 175 de localități din Cluj și Sălaj, informează g4media.ro.

Civilizație. Clujul va deveni în 2023 primul județ românesc racordat 100% la apă și canalizare! 1

Proiectele de 150 de milioane de euro, respectiv 175 de milioane de euro, din care 85% fonduri europene venite prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Majoră (POIM), sunt implementate de Compania de Apă Arieș SA, pentru localitățile aflate în arealul Turda-Câmpia Turzii, și de Compania de Apă Someș SA, pentru cea mai mare parte a județului, plus județul Sălaj.

La finalul celor două proiecte, în 2023, nu ar trebui să mai existe localități peste 50 de locuitori fără apă curentă, și aglomerări de peste 2.000 de locuitori, fără apă curentă și canalizare.

În județul Cluj există două companii publice care gestionează sistemele de apă-canal, întrucât județul se întinde pe două bazine hidrografice distincte, Someș-Tisa, respectiv Mureș, acesta din urmă prin afluentul Arieș.