Cluj: Marşul Pentru Ştiinţă, sâmbătă 22 aprilie. Vezi traseul:

Updated on aprilie 19, 2017 Ad Astra, Asociatia Cercetatorilor Români, organizează pe 22 aprilie la orele 16, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, Marşul Pentru Ştiinţă.

Aceștia militează pentru o finațare robustă a științei și deschiderea acesteia spre public, ca un pilon al libertății și prosperității oamenilor. Uniți într-un grup divers, nepartinic, susținem cercetarea științifică pentru binele comun și cerem ca liderii să adopte politici bazate pe dovezi științifice, în interesul public.

Cluj: Marşul Pentru Ştiinţă, sâmbătă 22 aprilie. Vezi traseul: 1

In Cluj-Napoca, punctul de intalnire este Piața Unirii, la ora 16:00. Traseul este P-ța Unirii, B-dul Eroilor, Str. Baba Novac, B-dul 21 Decembrie 1989, Str. Petru Maior, P-ța Lucian Blaga, Str. Napoca, P-ța Unirii.

În Bucureşti, traseul provizoriu ar putea fi Parcul Izvor, Cişmigiu, str. Gral Berthelot (ministerul educaţiei), str. Mendeleev (ministerul cercetării), Piaţa Victoriei, Parcul Kiseleff.

„Marşul pentru Ştiinţă NU este o manifestare de protest, ci una de susţinere a principiilor şi valorilor abordărilor ştiinţifice în învăţământ, sănătate, economie şi administraţie, a descoperirii prin cercetare a adevărului obiectiv, verificabil experimental”, susțin organizatorii.

„Marșul este și o celebrare a științei. Nu este vorba despre oameni de știință în opoziție cu policieni, ci despre rolul palpabil pe care știința îl joacă în viețile fiecăruia dintre noi și despre nevoia de a respecta și încuraja cercetarea ce ne conferă noi perspective asupra lumii. Cu toate acestea, „marșul” a generat multe dispute, dacă oamenii de știință înșiși ar trebui să se implice sau nu în politică. Puși în fața unei tendințe de discreditare a consensului științific și de restricționare a descoperirilor științifice, ne întrebăm: ne putem permite să nu luăm partea științei și să nu vorbim despre asta?

Oamenii care prețuiesc știința au păstrat liniștea pentru prea mult timp în fața unor politici care ignoră dovezile științifice și primejduiesc atât viața umană cât și viitorul acestei lumi. Noi politici amenință să restricționeze și mai mult pe viitor abilitatea oamenilor de știință de a-și comunica descoperirile. Suntem puși în fața unui posibil viitor în care oamenii nu numai că vor ignora dovezile, dar vor încerca să elimine complet știința din elaborarea politicilor. Tăcerea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Trebuie să fim uniți și să sprijinim știința.

Aplicarea științei în politică nu este o acțiune partinică. Au fost propuse planuri și politici anti-științifice din toate taberele spectrului politic, dăunătoare tuturor, fără excepție. Știința nu ar trebui să servească intereselor de grup și nici să fie respinsă pe baza convingerilor personale. În esența ei, știința este o unealtă pentru căutat răspunsuri tehnice la întrebări tehnice. Ea poate și ar trebui să influențeze politicile și să ne ghideze pe termen lung luarea deciziilor.

Marșul pentru știință apără știința alături de integritatea științifică, dar este un pas mic spre încurajarea aplicării acesteia în politică. Înțelegem că cea mai eficientă cale de a proteja știința este încurajarea publicului să o prețuiască și să investească în ea. Cea mai eficientă cale pentru a ne asigura că știința va influența politica este să încurajăm oamenii în acest sens. Lucrul acesta se poate întâmpla numai prin educație, comunicare și legături de respect reciproc între oamenii de știință și comunitățile din care fac parte. Căile de comunicare trebuie să meargă în ambele direcții. De prea multă vreme există o diviziune între comunitatea științifică și public.

Încurajăm oamenii de știință să interacționeze cu comunitățile lor, explicând cercetarea lor și impactul acesteia în viețile de zi cu zi ale oamenilor. Îi încurajăm să asculte comunitatea și să-și ia în considerare cercetarea și planurile de viitor din perspectiva oamenilor pe care îi deservesc. Trebuie să luăm știința afară din laboratoare și reviste și să o împărtășim cu lumea.”

error: Content is protected !!