Mitropolia Clujului nu ia măsuri în cazul preotului care nu a mai dat banii strânși unei bolnave de cancer care a murit. Preoții spun că „au fost alături de ea sufleteşte”. Dar au rămas cu banii

Updated on decembrie 9, 2016 O femeie din Bistrița a muri de cancer deoarece preotul care i-au adunat bani să o ajute nu i-au dat timp de o lună. Putea merge la un tratament în Turcia. Preoții spun că „au fost alături de ea sufleteşte”. Dar au rămas cu banii.

În urmă cu două zile, Adriana Buzan, o bistriţeancă de 35 de ani murea răpusă de cancer, boală cu care se lupta încă din anul 2010, şi care i-a răpit şi mama în urmă cu câţiva ani, informează adevarul.ro.

15424454_353468608354016_2099044241_n

Deşi avea metastaze la oase şi ficat, aceasta a fost consultată de o echipă de medici din Turcia, care i-au redat speranţele şi i-au spus de un tratament care ar fi putut să îi prelungească viaţa. Acesta costa însă 20.000 de euro, bani pe care Adriana nu îi avea. Cunoscuţii Adrianei au făcut tot posibilul să strângă această sumă.

În noiembrie, Adriana încă nu reuşea să adune suma necesară. La începutul lunii, în 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă a decis să se implice şi a organizat, prin Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud şi Protopopiatul Bistriţa, un concert caritabil la care au răspuns afirmativ zeci de artişti, fără a fi remuneraţi. La câteva zile bune de la concert, asociaţia anunţa, prin intermediul Radio Renaşterea, că în urma evenimentului caritabil s-au strâns 17.600 de lei. Culmea, aceasta era exact suma de care mai avea nevoie Adriana pentru a ajunge în Turcia.

La aproape o lună de la eveniment, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud nu virase banii strânşi în contul Adrianei. După ce ziarul local Bistriţeanul.ro a sesizat acest lucru în data de 6 decembrie, în aceeaşi zi, asociaţia a virat banii în contul Adrianei.

Totuşi, încă de la începutul lunii decembrie Adriana era internată la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar din 4 decembrie era inconştientă. Adriana Buzan s-a stins în data de 7 decembrie, la ora 6.45.

Într-un comunicat de presă, Protopopiatul Ortodox Bistriţa explica de e a întârziat transferul banilor: „Accesul Adrianei la tratamentul din Turcia (respectiv deplasarea acesteia la clinica de specialitate) a fost în permanenţă condiţionat de evoluţia stării sale de sănătate.

Astfel, medicii din Cluj-Napoca, unde a fost internată până săptămâna trecută, au considerat că oganismul Adrianei nu poate suporta un asemenea tratament.

Din acest motiv, orice deplasare în Turcia era exclusă, însă, împreună cu Adriana, am stabilit să se plătească valoarea perfuziilor, care vor fi trimise din Turcia, astfel încât, atunci când acestea sunt livrate, să fie achitate din banii existent.

Acest tratament putea fi administrat doar cu condiţia ca analizele medicale să indice valori în limite normale, ceea ce, din păcate nu s-a întâmplat“, precizează Protopopiatul în comunicatul de presă.

Potrivit unor surse Adevărul, preoţii care s-au ocupat de acest caz nu au discutat cu niciun medic şi nici n-au consultat vreun document medical. Ei s-ar baza pe nişte informaţii primite de la o terţă persoană, care nu avea nici ea pregătire medicală.

Contactaţi pentru a comenta această situaţie şi mai ales pentru a vedea dacă preotul Tudor Mudure, cel care se ocupă de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi şi care a organizat evenimentul caritabil va fi sancţionat în vreun fel, reprezentanţii Mitropoliei Clujului spun că nu trebuie căutaţi vinovaţi.

Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei clujene: „Este regretabil pentru noi că dânsa a plecat din această viaţă la această vârstă şi în urma unei suferinţe grele. Punctul nostru de vedere apare în comunicatul de presă remis de Protopopiatul Bistriţa.

Am discutat cu colegii de la Bistriţa şi mi-au explicat. Au vrut să fie siguri că banii ajung acolo şi în momentul în care e nevoie de ei. E tardiv să comentăm această situaţie. Ne pare rău. Am spus tot ce am avut de spus în comunicatul de presă.

Nu trebuie să găsim vinovaţi sau să punem pe seama unor disfuncţionalităţi administrative. Am fost alături de ea sufleteşte”.
Iar preoții au rămas cu banii.

error: Content is protected !!