Cluj: Cum a reusit o copila de 7 ani sa cucereasca lumea cu un pian mostenit de la bunica: „Cand eram mica, numai Bach stiam sa zic“

Updated on iulie 17, 2015 La doar 7 ani, Ana Luminiţa Cipriana Pop are un palmares impresionant: 9 premii la concursuri naţionale, aproape toate de I. Fetiţa a câştigat, recent, primul premiu I la o competiţie internaţională, găzduită în casa memorială a marelui Verdi de la Milano.

Totul a început cu un pian, acum un ”bătrân venerabil” de aproape 70 de ani, şi câteva lecţii. În 1958, bunica micului elf, Luminiţa Pop, avea 6 ani, iar bunica ei s-a gândit să o scutească de o cheltuială când va ajunge mare şi îşi va întemeia o familie.

S-a gândit să-i cumpere o mobilă de bucătărie. Însă avea doar 6 ani şi până să aibă familia ei mai aveau să treacă ceva ani.

”Nu-i face mobilă de bucătărie! Cine ştii ce modă va fi atunci, mai bine cumpără-i un pian! Aşa i-a zis tatăl meu, procuror de meserie, bunicii mele”, povesteşte Luminiţa Pop (63 de ani), bunica Anei, pentru adevarul.ro. Şi surorile ei au studiat muzica. Cu pianul primit şi acele lecţii începe o frumoasă poveste de familie.

646x404 (1)

Bunica, mama şi actuala profesoară a nepoatei au învăţat să transforme pianul într-o bucurie cotidiană nelipsită la clasa dascăliţei Ninuca Oşanu Pop, fost rector al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj. Însă cea care a învăţat-o pe Luminiţa Pop să iubească pianul a fost Maria Jidav, o personalitate a pedagogiei muzicale clujene, profesoară în clasele I-VIII.

”Când eram mică numai Bach ştiam să zic”, spune fetiţa de doar 7 ani.

”Aveam lecţii cu elevii şi cânta şi ea la pian. Şi tot ce cânta era Bach. Era un cuvânt uşor de spus. Ana punea digitaţii (n.r. alternanţa degetelor pe clape) şi mergea până la 8, deşi sunt doar 5 degete la o mână”, povesteşte mama. Mara a văzut că fiica ei avea aptitudini.

”A fost ceva normal, poate şi din cauză că la noi în familie e normal să cânţi la pian. Ca şi mâncatul, spălatul pe dinţi. Nicio zi fără pian. Şi în familia mea şi în cea a mamei e normal”, adaugă Mara.

Şi-a dat fiica şi la balet ca să-şi dezvolte şi mai mult simţul estetic, să aibă o statură corectă, să devină o domnişoară graţioasă. Din toamnă va intra la clasa I la Şcoala Elf din Cluj, unde a făcut clasa pregătitoare, şi va continua studiul pianului.

A mers la concursuri naţionale ca „Sigismund Toduţă” în Bistriţa (în 2014 şi 2015), la competiţii de interpretare instrumentală şi arte vizuale în Sighetu Marmaţiei (în 2014 şi 2015), la concursul ”Viva la Musica” Zalău (2014), Festivalul „J.S. Bach” din Cluj-Napoca (2015), Festivalul Pro Piano (2014 şi 2015). La aproape toate a obţinut primul loc.

Ce face Ana când nu cântă la pian? Se plimbă prin parc, se întâlneşte cu prietenele ei. ”Îmi place şi să ascult rock când mama nu e în maşină sau acasă”, spune Ana.

error: Content is protected !!