Updated on iunie 25, 2015 Un tânăr clujean, student la USAMV, a produs o pâine cu aromă de bere, inspirat de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver care a încercat o reţetă de pâine în care înlocuieşte 30% din apa folosită cu bere.
Adrian Moldovan (23 de ani) aflat în ultimul an la Facultatea de „ Ingineria Produselor Alimentare”, în cadrul USAMV Cluj, a mers mai departe. El a produs o pâine în care apa a fost înlocuită total cu bere.
„Punctul de pornire a fost ideea lui Jamie Oliver, care a înlocuit parţial apa cu bere. Eu am înlocuit-o total, pentru a obţine un gust deosebit, dar am adăugat şi tăieţei din sfeclă de zahăr pentru creşterea aportului nutritiv de fibre”, a declarat Adrian pentru adevarul.ro
„Am folosit berea pentru a îmbunătăţi caracteristicile senzoriale, gustul, mirosul, aroma, culoarea şi aspectul. Pâinea are un gust uşor mai amar de la hamei. Are o notă mai astringentă, dar interesantă. Este un produs care se adresează unor consumatori mai inovativi”, a explicat Adrian.
În procesul de producţie apa a fost înlocuită total cu berea – s-a folosit un sortiment de bere „Student” produsă chiar în unităţile Facultăţii.
„Pâine poate fi consumată fără frică şi de şoferi întrucât alcoolul se evaporă total în procesul de coacere”, a detaliat studentul.
„Această pâine are perspective de a fi transformată într-un produs pe care să-l găsim în magazine. Complexul de vitamina B din bere şi aportul de fibre din tăieţii de sfeclă îmbunătăţesc foarte mult produsul din punct de vedere nutriţional. Nu ştiu cât de dispuşi ar fi românii să-şi accepte acest gust un pic acid.
Ştiu că pâinea din Germania are un gust uşor acid şi consumatorii s-au obişnuit. Ceea ce mi se pare foare important este faptul că s-a utilizat un subprodus care se foloseşte în furajarea animalelor.
Practic se ajunge la o scădere importantă a preţului. Cred că merită promovat un asemenea produs”, a declarat Simona Chiş, inginer de calitate la firma de patiserie „La Casa”.