Din Africa in Cluj: „E un oras care ne ajuta sa fim deschisi cu oameni diferiti de noi“

Updated on iunie 22, 2015 Diane Inamahoro e o tânără de 27 de ani care lucrează ca mediator intercultural la Cluj, oraş care i-a schimbat viaţa încă de când locuia în Burundi. În 2011 era la facultate în capitala acestui stat african când l-a întâlnit pe clujeanul Ştefan Roman. Acum sunt logodiţi, locuiesc la Cluj şi au două fetiţe.

646x404

Povestea lui Diane şi a lui Ştefan a început într-un mic stat din Africa, Burundi. Acum patru ani s-au cunoscut, iar azi locuiesc la Cluj şi au două fiice.

”Veneam din Congo. A trecut prin faţa maşinii noastre, m-am uitat lung după ea, m-am uitat la şofer, şoferul s-a uitat la mine. Întreb: ai văzut-o? Şoferul a dat din cap. Şi a fost: ori atunci, ori niciodată. Şoferul a oprit maşina. M-am dat jos. Am fugit după ea, m-am scuzat, m-am prezentat, mi-am lăsat un număr de telefon, dacă vrea să mă sune. Trei zile am tremurat şi sperat, după o săptămână am uitat şi după zece zile a sunat ea”, povesteşte Ştefan pentru adevarul.ro.

Şi au început să se vadă o dată la 2-3 săptămâni pentru că Ştefan lucra ca expert într-un proiect din statul vecin, Congo. Venea în Bujumbura deoarece trebuiau depuse acte ce ţineau de proiect şi capitala statului Burundi era mai aproape decât Kingshasa, capitala Congo-ului.

Lucrurile au devenit serioase în timp. Ca să fie sigură că totul se îndreaptă în direcţia dorită, Diane s-a înscris, după facultate, la o şcoală de poliţie, departe de Bujumbura.

Iar Ştefan mergea peste 30 de kilometri cu bicicleta ca să o vadă. În acea perioadă s-a apucat să înveţe româna dintr-o carte de gramatică listată de Ştefan de pe internet. Când proiectul la care lucra Ştefan s-a terminat, în 2012, a întrebat-o dacă nu vine cu el la Cluj. Iar Diane şi-a luat viză de turist. Trei luni, din mai până-n august. I-a plăcut oraşul.

Şi acum îi place: ”Clujul e a doua mea casă, aici am familia mea, am prieteni, iar dacă am ceva de rezolvat ştiu unde să merg”, spune Diane. E un oraş universitar, adaugă ea, care îi oferă foarte multe oportunităţi când e vorba de training sau cursuri.

Aici a întâlnit oameni noi din diverse culturi şi ţări ale lumii. A făcut şi un master în Dezvoltare internaţională la UBB – o specializare asemănătoare cu una pe care o are şi Ştefan. Diane mărturiseşte că a ales această specializare ca să poată lucra împreună cu Ştefan în diverse proiecte, când se va ivi ocazia.

error: Content is protected !!