Actor din Cluj, rol principal intr-un film premiat la Cannes

Updated on mai 26, 2015 Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, joacă unul dintre rolurile principale în filmul „Fiul lui Saul“, în regia lui Laszlo Nemes, care  a câștigat duminică seară două ­dintre trofeele importante ale celei de-a 68-a ediții a Festivalului de la Cannes:  Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film.

Despre prezența la Cannes, Levente Molnár a adăugat: „Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întample asta. Este o onoare.

646x404

Aș vrea să le mulțumesc celor fără de care nu s-ar fi împlinit visul de a ajunge la Cannes. În primul rând, mulțumesc pentru sprijin Institutului Cultural Român, apoi celor de la Tudor. Personal Tailor pentru ținuta de pe covorul roșu și, nu în ultimul rând, firmei Jolly și domnului Ferencz Koos. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viață și să mă reîntorc la TIFF și la cinematograful din Mănăștur, pe care anul trecut am fost nevoit să-l părăsesc pentru filmări”.

”Fiul lui Saul” (o coproducție Ungaria-Franța) descrie două ­zile din viața lui Saul Auslander (interpretat de Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz, spre finalul celui de-al doilea război mondial, anunta romanialibera.ro. Levente Molnar are un rol-cheie în acest film – el îl interpretează pe ­Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

„E un subiect care mă interesează personal. Respect și admir enorm capacitatea poporului evreu de a rezista prin cultură, educație, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de conviețuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comuni­tăți (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.).  Îmi imaginez cum ar arăta azi România cu aceste comuni­tăți. Cred în puterea pe care o poate avea acest amestec «pestriț» de popoare, nații, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe și înțelege nici până în  ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii,  capabili de asemenea fapte”, declară Levente Molnár.

vvv

Levente Molnár s-a născut la Baia Mare, dar a absolvit Liceul Pedagogic „Ioan Slavici” din ­Satu-Mare. A urmat cursurile facultății de teatru a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A fost angajat al Teatrului Figura Studio din Gheorgheni între anii 1997–1998, iar din septembrie 2002 este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. În cinema a mai apărut în The Fixer (r. Adrian Sitaru), Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu), Morgen (d. Marian Crișan) și Un alt Crăciun (scurtmetraj, r. Tudor Giurgiu).

De câțiva ani, Levente face parte din echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu un proiect curajos, pe care și l-a asumat și care s-a dovedit de mare succes – cinematograful în aer liber din cartierul Mănăștur. Pentru prima dată, festivalul pășea dincolo de cinematografele tradiționale și locurile în aer liber din zona centrală, propunând filme de artă unui alt tip de public. În câțiva ani, acest proiect a devenit un punct de atracție pentru locuitorii fostului cartier muncitoresc Mănăștur.

error: Content is protected !!