Cladire made in Cluj a rezistat la un cutremur de 10 grade. Studentii de la UTCN medaliati la un prestigios concurs international

Updated on aprilie 6, 2015

O echipă de nouă studenţi din cadrul UTCN a câştigat locul doi la competiţia internaţională Seismic Design Competition, care s-a încheiat, ieri, la Boston (SUA).

Studenţii au prezentat o machetă din lemn a unei clădiri în miniatură, de 29 de etaje, capabilă să reziste la un cutremur simulat de 10 grade. Macheta este o structură de lemn de balsa, o clădire în miniatură de 29 de etaje, cu o înălţime de 1,5 metri, denumită Beacon Tower.

„Este o clădire uşoară, pentru care am folosit doar lemn şi lipici. Macheta noastră rezistă la un cutremur, generat artificial, pe o platformă seismică, de 10 grade pe scara Richter “, a spus căpitanul echipei de studenţi a UTCN, Alexandru Ţigănescu,  la testarea machetei desfăşurată la Facultatea de Construcţii a UTCN, citat de adevarul.ro

Ovidiu Prodan, şef de lucrări la Facultatea de Construcţii a UTCN, a declarat, la rândul său, că structura creată de studenţii UTCN a rezistat la toate cele trei cutremure simulate şi s-a rupt doar în urma unor teste repetate de cutremure cu o amplitudine mai mare.

“Construcţia s-a comportat cum am prezis noi. La cel puţin jumătate dintre structurile participante la un astfel de concurs, la o simulare a unui cutremur de 10 pe scara Richter, structura se prăbuşeşte. A noastră a rezistat. Sperăm să avem o comportare cât mai bună la competiţia din SUA”, a afirmat Prodan pentru Mediafax. Acesta a subliniat că, totuşi, structura de lemn de balsa nu poate fi asimilată unei construcţii reale, dar la realizarea ei s-au folosit “elemente reale care se folosesc la construcţia clădirilor şi la creşterea rezistenţei în caz de cutremur”.

error: Content is protected !!