Video Cluj: Cetatuia, prima citadela ridicata de habsburgi in Transilvania, va fi reabilitata de Primarie

Updated on ianuarie 12, 2015

Prima citadelă ridicată de habsburgi în Transilvania, Cetăţuia, va fi introdusă în circuitul turistic al Clujului. După ce 25 de ani a stat în paragină, autorităţile locale au decis să cumpere şi să restaureze una dintre ultimele clădiri care se mai păstrează din fosta fortificaţie, Poarta de Est. Salvarea principalei căi de acces în citadelă costă un sfert de milion de euro, iar investiţia va fi suportată din bugetul local.

Autoritățile locale din Cluj-Napoca vor cumpăra o clădire, care face parte din prima citadelă ridicată de habsburgi în Transilvania. Aceasta deoarece, în ultimii 25 de ani, mai multe clădiri alte fostei fortificaţii au fost pierdute: un fost depozit de arme va fi transformat în restaurant, iar reduta a devenit turn al pompierilor.

“E un imobil de 78 de metri pătraţi evaluat la 20.000 de euro ca valoare de cumpărare, dar care necesită o serie de lucrări de investiţii extrem de costisitoare. 250.000 de euro este estimare fără TVA, plus partea de restaurare şi reconstrucţie, având în vedere că e un monument istoric. Primăria va reabilitatea clădirea şi o va utiliza în scopul promovării turistice a Clujului”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei clujene.

error: Content is protected !!