Revolutia de la Cluj. Reconstiuirea momentelor dramatice cand „glorioasa” Armata Romana a tras in cetatenii pe care trebuia sa-i apere

Updated on decembrie 22, 2014 Ieri, in fata hotelului Continental, a fost reconstituita scena impuscarii a mai multor clujeni de catre „glorioasa” Armata Romana in 21 decembrie 1989. Reconstituirea acelor momente dramatice a fost facuta de catre un grup de studenti  de la Facultatea de Teatru.

Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluţiei şi la Cluj-Napoca, aproape imediat după discursul de la Bucureşti al lui Nicolae Ceauşescu, întrerupt de huiduielile mulţimii adunate la mitingul organizat de PCR în faţa sediului Comitetului Central.

Punctul fierbinte al Revoluţiei de la Cluj-Napoca a fost, însă, Piaţa Libertăţii (acum Piaţa Unirii), unde întreruperea discursului lui Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinată, aproape de ora 13.00, de scriitorii clujeni, de la geamul Asociaţiei Scriitorilor şi al revistei Tribuna, cu scandarea “Victorie”, iar ulterior, în jurul orei 15.00, grupul de 10-15 persoane, condus de actorul Călin Nemeş, a constituit catalizatorul revoltei. Acesta s-a adresat trecătorilor din piaţă şi le-a cerut să se solidarizeze cu timişorenii, strigând “Timişoara, Timişoara”, iar la apariţia militarilor şi-a desfăcut haina şi s-a îndreptat spre aceştia.

Apoi, „glorioasa” Armata Romana a inceput sa traga in clujeni, atunci fiind înregistraţi primii morţi şi răniţi ai Revoluţiei clujene, printre răniţi fiind şi Călin Nemeş.

(foto reconstituire: Renatha Matei Photography

foto Revolutie: Răzvan Rotta )

 

 

error: Content is protected !!