„Clujul este un model pentru Romania” – ambasadorul Frantei, Francois Saint Paul

Updated on decembrie 17, 2014 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și ambasadorul Franței, Francois Saint Paul, au semnat miercuri un protocol care prevede că franceza va fi limba străină oficială a Capitalei Europene de Tineret 2015. Protocolul permite ca evenimentele și acțiunile care vor avea loc pe tot parcursul anului viitor în legătură cu cu acest proiect să fie comunicate și în limba franceză, anunta Agerpres.

bdbd

Primarul Emil Boc a a arătat că vor fi folosite în total cinci limbi oficiale prin care proiectul Cluj-Napoca — Capitală Europeană a Tineretului 2015 va fi comunicat. Protocolul privind limba franceză este primul care a fost semnat.

”Vom semna documente similare și pentru ca limbile engleză și germană să devină limbi oficiale, la Cluj-Napoca, anul viitor. Astfel, vom avea cinci limbi oficiale — română, maghiară, germană, franceză și engleză iar toate informațiile legate de manifestările, materiale de promovare, din cadrul proiectului Capitală Europeană a Tineretului 2015 se vor comunica în aceste limbi. Evenimentele vor fi promovate și pe postul francez de televiziune TV 5”, a spus Emil Boc, miercuri, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca.

Motivul pentru care limba franceză a fost aleasă ca una dintre limbile oficiale ale Capitalei este acela că în Cluj-Napoca trăiește o comunitate însemnată de francezi sau vorbitori ai acestei limbi (n. red. — marea majoritate sunt studenți la UBB și UMF, provenind din Franța sau țările magrebiene). Pe de altă parte, peste 30.000 de elevi și studenți din municipiu învață limba franceza.

La rândul său, ambasadorul Franței, François Saint Paul, a subliniat că, prin caracterul său multicultural și multilingvistic, orașul Cluj-Napoca poate avea un rol important în dezvoltarea României.

”Clujul este un model pentru România și poate deveni un model pentru alte orașe, poate să joace un rol important pentru imaginea României”, a spus diplomatul francez.

error: Content is protected !!