Cluj: Un tramvai a fost transformat in cinema

Updated on noiembrie 18, 2014 Un tramvai care a circulat altădată în Berlinul de Est şi de peste 15 ani funcţionează în Cluj va deveni pentru o săptămână un cinematograf mobil, astfel că cei care vor circula cu acest tramvai vor putea vedea filme germane ale căror subiecte au legătură cu Zidul Berlinului, de la a cărui cădere se împlinesc luna aceasta 25 de ani, scrie AGERPRES

Potrivit sursei citate, în tramvai, pe cabina vatmanului, a fost montată o plasmă care permite călătorilor să urmărească măcar câteva secvenţe dintr-un film – adică atât cât le permite călătoria, deoarece “Goodbye Lenin”, precum şi “Lola aleargă” sau “Simfonia unui mare oraş” sunt filme de lung metraj.

43434

Proiectul se numeşte “Berlin is in Cluj” şi a pornit din iniţiativa Centrului Cultural German Cluj-Napoca. Evenimentul presupune şi proiecţii de filme în câteva locuri clasice cum ar fi Cinematograful din Mărăşti, dar şi în câteva cafenele din oraş.

Motivul acestui proiect a fost acela de a aduce şi în Cluj o parte dintre poveştile speciale legate de Zidul Berlinului, de la a cărui cădere se împlineşte un sfert de secol. Echipa de la Centrul Cultural German a ales 13 filme din epoci diferite, care prezintă Berlinul ca pe o capitală a schimbării, dar şi pulsul său specific, oamenii, comediile, drame pe care le-a trăit de-a lungul timpului. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

“Credem că acest moment istoric, pentru că sărbătorim 25 de ani de la două evenimente foarte mari – Căderea Zidului Berlinului în Germania şi Revoluţia, în România – este într-adevăr un lucru care leagă cele două ţări şi, de aceea, în mod simbolic, organizăm şi acest eveniment”, a declarat Fabian Muhlthaler, directorul Centrului German Cluj-Napoca, citat de AGERPRES

El a povestit că avea 12 ani în 1989 şi că a trăit mai mult lângă televizor evenimentul căderii zidului, pentru că se afla în Berlinul de Vest, dar îşi aminteşte că fratele său a plecat atunci imediat în stradă şi că părinţii săi erau extrem de emoţionaţi. Fabian Muhlthaler a spus că în mod cert a călătorit în Berlin cu un tramvai ca cel care circulă acum în Cluj, pentru că şi acum în Berlin mai circulă tramvaie de acest model.

Fabian Muhlthaler a mai spus pentru sursa citată că speră ca oamenii să primească cu plăcere acest proiect, deoarece este pentru prima dată când se fac asemenea proiecţii cu filme despre Berlin, în Cluj, într-un tramvai.

Programul detaliat al filmelor, care pot fi vizionate până duminică inclusiv, dar şi al celorlalte evenimente poate fi găsit pe pagina web a Goethe-Zentrum: www.kulturzentrum-klausenburg.ro. Intrarea la toate filmele este liberă

error: Content is protected !!