Cluj: Maghiarii de la PPMT critica proiectul de autonomie al UDMR

Updated on septembrie 22, 2014

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a criticat proiectul UDMR de autonomie a ţinutului secuiesc şi spune că documentul, deşi vorbeşte despre autonomie se referă mai mult la judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

autonomie

‘Grupul nostru de experţi analizează proiectul UDMR. Dacă citesc titlul, e îmbucurător că UDMR a lucrat pentru autonomia ţinutului secuiesc, mi s-a părut ciudat, însă, de ce au precizat că este ţinutul secuiesc din România. Proiectul se bazează pe cele trei judeţe – Harghita, Covasna şi Mureş, care nu compun ţinutul secuiesc, sunt judeţe făcute artificial în 1968. Nu credem că aceste judeţe sunt funcţionale, noi credem că proiectul autonomiei ţinutului secuiesc trebuie să se bazeze pe ţinutul secuiesc, nu pe cele trei judeţe. Avem aici o critică, acceptarea celor trei judeţe ar fi o capitulare definitivă. Ţinutul secuiesc are o delimitare foarte clară, iar proiectul UDMR nu reflectă acest lucru’, a spus Toro Tibor, duminică, într-o conferinţă de presă, la Cluj.

Preşedintele PPMT s-a arătat nemulţumit că o eventuală punere în aplicare a proiectului UDMR este condiţionată de modificarea Constituţiei.

‘Noi credem că autonomia ţinutului secuiesc nu depinde de modificarea Constituţiei, nu trebuie legat acest proiect de modificarea Constituţiei, în condiţiile în care nu văd când se va modifica, într-un timp apropiat, acest document. Cred că, legând soarta proiectului de o nouă Constituţie, se proiectează în viitorul îndepărtat acest proiect şi se demobilizează mişcarea politică pentru autonomie’, a menţionat liderul PPMT.

Acesta a explicat, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor, că PPMT va susţine proiectul UDMR dacă el va fi unul viabil, dacă va descrie o formă de autonomie teritorială şi dacă va exista consens. Pentru moment, crede Toro Tibor, în faza în care se află proiectul, nu există elemente pentru susţinerea lui. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

‘Deocamdată, sunt lucruri principale despre care nici dezbatere nu putem purta. Nu e vorba de cine face un proiect, ci de faptul că dacă toate lucrurile stau într-o linie, atunci îl vom sprijini. Suntem convinşi că orice proiect va avea succes dacă societatea maghiară, cu partidele sale, organizaţiile civile şi bisericile tradiţionale, vor face un front comun. Deocamdată nu sunt elemente pentru aşa ceva’, a conchis liderul PPMT.

error: Content is protected !!