Cluj: Laguna Albastra, oaza neexploatata. Cum se poate ajunge acolo?

Updated on septembrie 6, 2014 Lacul Laguna Albastră din localitatea Aghireșu este celebru în toată România pentru apa albastră ca în Mediterană. Culmea este că sunt mulți clujeni care nici nu au călcat pe acolo.

laguna

Situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, lacul este vizitat mai mult de localnici pentru că turiști din alte zone au probleme în găsirea unei cazări.

Lacul este spectaculos, apa având o culoare de un albastru precum cerul. Laguna Albastră, aşa cum a fost denumit lacul, este străjuită de pietre calcaroase gălbui şi tufişuri de papură de un verde crud, ceea ce îi conferă locului un aspect deosebit.

Format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ”Laguna Albastră” a aparținut de Exploatarea Minei Aghireşu. Lacul și-a câștigat numele deoarece apa are o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. În 1995, lacul a secat în urma unor lucrări, dar ulterior apa s-a adunat din nou.

În zonă funcționează numai Cabanei Leghia şi a Tabăra de elevi, nefiind amenajate trasee turistice, iar infrastructura rutieră este la pământ.  (sursa: stiridecluj.ro)

Nici măcar nu există un indicator care să îndrume către minunatul lac. Drumul este plin cu gropi, astfel că cei care se încumetă să facă o baie în lac trebuie să se gândească și la pagubele pe care le pot suferi.

La Lacul Laguna Albastră se poate ajunge pe două trasee: Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici. Din centrul localității Aghireş Fabrici trebuie să o luați pe lângă clădirea BRD, iar la 400 de metri de lac trebuie să parcați mașina.

error: Content is protected !!