Cluj: ZILELE CULTURALE MAGHIARE 2014 Orchestra Simfonica a Radio Budapesta vine in premiera in Romania

Updated on august 17, 2014

 Orchestra Simfonică a Radio Budapesta va concerta în premieră în România, la Cluj, alături de patru trupe pop-rock celebre din Ungaria, la cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare.

 se desfășoară între 17 și 24 august la Cluj-Napoca, incluzând sute de evenimente dedicate tuturor vârstelor, ce au ca protagoniști în special artiști maghiari, dar nu numai.

Foto: Szilágyi-Palkó Pál
Foto: Szilágyi-Palkó Pál

Evenimentul este unul din cele mai ample manifestări din oraș de-a lungul anului, ediția din 2013 atrăgând nu mai puțin de 170.000 de spectatori. Tot la ediția precedentă, în ultima zi a festivalului, a fost stabilit recordul de audiență la un eveniment public în Piața Unirii, organizatorii estimând că aproximativ 40.000 de oameni au fost prezenți în piață și în zona imediat apropiată.

Simfonik Live, prima oară în afara Budapestei

Concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radio Budapesta – în cadrul proiectul Simfonik Live, va avea loc vineri, de la ora 22.00, în Piața Unirii. Orchestra va performa alături de Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven și Irie Maffia, fiind prima dată când susține un spectacol în afara Budapestei.

Orchestra simfonică a Radio Budapesta va concerta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare împreună cu cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din Ungaria. Este primul lor concert de acest fel în afara Budapestei. Alături de orchestră, vor fi prezenţi pe scenă Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven și Irie Maffia.

Peste 60% din maghiarii clujeni, prezenți la festival

În luna septembrie am realizat un sondaj de opinie când am văzut că 98% dintre maghiarii din Cluj au auzit de Zilele Culturale Maghiare, iar 60-65% dintre ei au participat la cel puțin un eveniment din cadrul festivalului. Este impresionant, la o comunitate de aproximativ 50.000 de maghiari în Cluj vorbim de circa 30.000 de participanți, ceea ce este enorm. Conform calculelor noastre, din totalul participanților la festival cam 30% este reprezentat de public român, respectiv persoane din alte orașe, maghiari din alte județe, dar și care se întorc acasă din țări precum Austria, Suedia”, a punctat Gergely Balazs, directorul festivalului. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Sute de evenimente

Concertul amintit este doar unul dintre sutele de evenimente – concerte, spectacole de teatru, dans, spectacole pentru copii, tururi ghidate, care vor avea loc în cadrul ediției din acest an a evenimentului.

Între invitați se numără numeroși artiști pop cunoscuți din Ungaria, Orchestra Simfonică a Radio Ungaria.

Toate evenimentele sunt gratuite, cu excepția spectacolelor programate la Teatrul Maghiar, care au loc în regim studio, în spații mai restrânse.

Eveniment-reper pentru comunitatea maghiară din Transilvania

Viceprimarul Clujului, Ana Horvath, a precizat că a observat încă de acum trei ani că numeroși maghiari din alte județe își stabilesc programul în funcție de evenimentele din cadrul festivalului.

error: Content is protected !!