Cluj vs Constanta. De la extaz la scarba: Aida vs Cezar & Cleopatra

Updated on iulie 7, 2014 In aceeasi zi, in doua orase romanesti aflate la capete opuse de tara se intamplau doua acte… hai sa le zic artistice: unul dintre ele, a carui arta nu putea fi negata in vreun fel, se numea “Aida”. Celalalt – un moment de circ ieftin, cu mucava si personaje dubioase – “Cezar si Cleopatra”.

mazare
Mazare si “Cleopatra” versus “Aida” de la Cluj.

 

Dar de ce extaz si scarba? Am sa explic:

Cluj Napoca – iulie 2014. Artistii operelor reunite, romana si maghiara, alaturi de un dirijor italian, elevi de la Liceul de Arta si vreo 400 de voluntari, participa la un spectacol grandios, pus in scena chiar in Piata Unirii. Este opera “Aida” de Verdi, un spectacol impresionant, la care participa fascinati mii de clujeni. Costume, cai, muzicieni, balerini, orchestra, iar la final un foc de artificii (ma rog, usor neinspirat, dar…). Dar mai presus de toate – arta pura, scoasa in strada de muzicienii talentati ai orasului de pe Somesul Mic. Emotii, muzica interpretata magistral, talent, viziune scenica inspirata, toate adunate intr-o seara magica de inceput de iulie. (foto: Nicu Cherciu)

Aida Cluj
Aida Cluj

Mamaia – iulie 2014. In aceeasi seara, la capatul celalalt al tarii, un primar cercetat penal foloseste fonduri publice (mai mult de 50.000 de euro,conform Adevarul.ro) pentru un spectacol grotesc, pe care se incapataneaza sa il puna in scena in fiecare an, cu o ambitie de catar inhamat la caruta. Imitatia palida a unei parade braziliene (pentru care edilul a facut o adevarata obsesie) a atras cateva sute de gura-casca, pe o strada unde limuzinele de lux si decapotabilele nu au incaput de aceasta data. Peste 140 de figuranti, doar pentru “carul alegoric” al lui Cezar Mazare. Circul ieftin a fost dus mai departe prin aparitia Mihaelei Radulescu.

Aida Cluj
Aida Cluj

Si cand spun ieftin – nu ma refer la Mihaela decat ca la femeia care in urma cu aproape un an inghitea de la Mazare fraze de genul “A prins-o Elan, fostul sot, cu altul in pat. Ea merge la maciuci. Ea este o haimana“, iar acum se lafaie in costrum de Cleopatră si dantuieste, unduindu-se lasciv pe langa omul care implicit i-a zis, pe un post national de televiziune, ca e curva.

10434218_758889487467727_3982156845705502560_n
Aida Cluj

Scarba simtita cu acest prilej nu mai trebuie mentionata. Pentru ca, nu-i asa, oamenii se cearta si se-mpaca. Doar ca mi-e jena pentru faptul ca “parada” lui Mazare a tinut prime time-ul tuturor televiziunilor, in timp ce “Aida” clujeana si-a gasit loc cu chiu cu vai pe site-uri locale si probabil si pe televiziunile care emit in zona. (sursa: floringhioaca.ro)

Mi-e ciuda ca in continuare se prefera circul ieftin si de prost gust in locul unui act cu adevarat artistic, ca se promoveaza kitsch-ul constantean in detrimentul unor artisti valorosi, ca Justitia trebuia sa-l scuteasca pe “Cezar” de complotul in care a fost “ucis” de Brutus (interpretat de Mazare jr. apropo…) si sa il bage la racoarea binemeritata, dupa 10 ani in care si-a ridicat Mamaia la rang de statiune-bordel, cu imn si “videoclip oficial”, in timp ce strazile Constantei si cladirile din centrul vechi (ca sa nu mai vorbim de superbul cazinou) sunt in paragina.

error: Content is protected !!