La Cluj sau la București? Papa Francisc, așteptat în România. „Este aproape sigur că va veni anul viitor”

Updated on mai 5, 2017 Pe canale diplomatice se fac pregătiri pentru venirea Papei în România. La București sau Cluj, încă nu este sigur. Sigur este că Suveranul Pontif a primit invitaţiile oficiale din partea Bisericii Catolice, a preşedintelui Iohannis, dar şi din partea Bisericii Ortodoxe Române.
„Este aproape sigur că Papa Francisc va veni anul viitor în România”, o spune mitropoitul şi arhiepiscopul romano-catolic al Bucureştiului, Ioan Robu.

De asemenea, este foarte posibil ca cei şapte episcopi Greco-catolici morţi în închisorile comuniste să fie beatificaţi cu aceeaşi ocazie a vizitei papale în România, potrivit monseniorului Robu, prezent la Cluj cu ocazia Conferinţei Episcopilor Catolici din România.
La Cluj sau la București? Papa Francisc, așteptat în România. „Este aproape sigur că va veni anul viitor” 1

(foto: Daniel Barna)

Pentru ca Sfântul Părinte Papa Francisc să vină în România, trebuia şi ca Biserica Ortodoxă Română să trimită invitaţia sa oficială. Această invitaţie a fost, deja făcută, spune mitropoitul şi arhiepiscopul romano-catolic al Bucureştiului Ioan Robu.

”Sfântul Părinte a fost invitat din partea Bisericii Catolice, mai exact din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, de asemenea din partea Preşedinţiei şi suntem informaţi că şi Patriarhia, Patriarhul României, i-a trimis vorbă Sfântului Părinte că este aşteptat în România. Aşa încât nu ştim când va veni, dar suntem aproape siguri că Sfântul Părinte va veni anul viitor”, a spus mitropolitul şi arhiepiscopul romano-catolic al Bucureştiului, IPS Ioan Robu.

Declaraţia a fost făcută la Cluj, la finalul reuniunii Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Ierarhii catolici au mai afirmat că, în cadrul vizitei papale, ar putea avea loc şi beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici, morţi pentru credinţă în temniţele comuniste.

Procesele de beatificare a episcopilor greco-catolici români au început în 2003. Este vorba despre primul cardinal român, Iuliu Hossu, precum şi de Valeriu Traian Frenţiu, dr. Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Primul care a murit a fost episcopul vicar de Bucureşti Vasile Aftenie, torturat şi ucis în beciurile Siguranţei bucureştene în anul 1948. Ultimul a murit în anul 1970 Iuliu Hossu, deţinut în mănăstirea ortodoxă Căldăruşani.

La Cluj sau la București? Papa Francisc, așteptat în România. „Este aproape sigur că va veni anul viitor” 2

Episcopul de Cluj Iuliu Hossu fusese creat cardinal în anul 1968. Numirea sa a fost făcută in pectore, adică a fost ţinută secretă până la moartea cardinalului. Cei şapte episcopi au fost persecutaţi pentru că au refuzat să renunţe la credinţa catolică şi să o adopte pe cea ortodoxă, după anul 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost interzisă de către autorităţile comuniste. Beatificarea lor ar putea avea loc, astfel, o dată cu vizita papală în România, care este posibil să aibă loc anul viitor.

Ultima vizită pontificală în România a avut loc în anul 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de peste 200.000 de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate. A fost prima vizită a unui papa în România şi prima vizită pontificală într-o ţară majoritar ortodoxă.

error: Content is protected !!