Updated on aprilie 24, 2020 Echipa de robotică VECTRON a Colegiului Național “Andrei Mureșanu” Dej, club constituit din 21 de elevi, a lansat proiectul “Doar împreună vom învinge“, care constă în proiectarea și donarea vizierelor destinate cadrelor medicale și instituțiilor, care în această perioadă se expun riscului prezentat de Covid-19.
Această operațiune a reunit mentorii Vectron: Adrian Pintea, Gelu Tomșa, Ana Man și Dorin Muncelean, dar și conducerea școlii prin directorul Emilia Mureșan și directorul adjunct Adrian Pintea. Un alt ajutor a venit de la clubul de voluntariat al Colegiului, coordonat de doamna profesor Lăcrămioara Seria, scrie someseanul.ro.
Încă de la început am fost conștienți de faptul că numai muncind împreună vom reuși să trecem peste acest obstacol. Am reușit să ne facem auziți prin dorința de a ne oferi suportul tuturor persoanelor aflate în nevoie. În urma acestei postări, doamna Radu Renata și domnul Radu Emilian au dorit să își arate interesul în ceea ce privește proiectul echipei noastre și datorită lor a avut loc o campanie de strângere de fonduri, au declarat reprezentanții clubului de robotică.
Atât prin suportul oferit de sponsori: Vibe, VibraCoustic, Gențiana, Invest, COMSPORT și Lazin Sebastian, cât și prin donațiile următoarelor persoane: Meșter Maria Alina, Dragoș Ionuț, Torpenyi Francisc Albert, Racz Carmen-Julieta, Gavrea Cristian Mircea, Bontaș Grigore Cosmin, Restea Sorin Cristian, Filimon Alexandru Tudor și Groșan Cristian Ioan elevii au reușit să strângă suma de 6700 de lei în contul Fundației „Andrei Mureșanu”. Cu ajutorul acestei sume au achiziționat o imprimantă 3D nouă și totodată au reparat-o pe cea veche.
De asemenea, pentru a spori producția vizierelor domnul Lazin Sebastian și domnul Alexandru Miclăuș ne-au donat separat încă două imprimante 3D funcționale. În momentul de față cele 4 imprimante lucrează non-stop, producând aproximativ 36 de viziere pe zi. Muncelean Răzvan, liderul echipei, a conceput EarGuards (apărători pentru urechi) pentru comoditatea purtării măștilor chirurgicale, au mai notat tinerii roboticieni.
În plus, tot liderul echipei a abordat ideea unor măști cu filtru HEPA de 3 ori mai eficiente decât cele obișnuite. După câteva zile de proiectare în programul CAD, primul prototip a fost realizat cu succes și trimis domnului doctor Sorin Restea pentru a fi testat, eficiența acestuia fiind confirmată. În prezent elevii s-au adresat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru a ne fi confirmată calitatea produsului.