Updated on septembrie 24, 2015 Prețul chiriilor din Cluj a ajuns să fie mai mare ca cele din capitală, o contribuție mare la această creștere o au miile de studenți care vin în fiecare an la universitățile din oraș și nu mai au loc la cămine.
Numarul tinerilor inscrisi la cursurile celor sase universitati de stat din oras depaseste cu mult capacitatea de cazare a institutiilor de invatamant superior.
Universitatea Babes-Bolyai, care este, cu cei peste 35.000 de studenti ai sai si cu cele 21 de facultati, cea mai mare din Romania, ofera cele mai multe locuri de cazare, respectiv 5.204. Cu toate acestea, numarul cererilor este dublu – in fiecare an aproape 9.000 de studenti incearca sa se cazeze in caminele UBB, informează stirileprotv.ro
O alta universitate mare din oras este Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), care dispune de un numar total de 4.930 de locuri de cazare. La fel, numarul cererilor pentru un loc in camin este mai mult decat dublu – 10.000 de cereri au fost inregistrate. Dotarile ating si aici un standard destul de inalt – camerele au doua pana la patru locuri, au internet, baie inclusa si bucatarii si sali de lectura pe hol. De asemenea, caminele au spalatorii. Taxele de cazare sunt cuprinse intre 100 si 220 lei pentru o persoana, in functie de gradul de confort.
Alte universitati din Cluj, desi mai mici ca numar de studenti, se confrunta cu aceeasi problema a locurilor de cazare. Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Iuliu Hatieganu’ are 2.100 de locuri, iar numarul cererilor este mai mare cu 200. UMF este insa in curs de finalizare a unui nou camin, care are o capacitate de 500 de locuri si care va fi gata la finalul anului. Taxele variaza intre 140 si 280 de lei pentru o persoana.
Cei care nu prin loc la cămin sunt nevoiți să caute chirii. Pretul pentru o garsoniera sau apartament cu mai multe camere este cuprins intre 150 si 250 de euro, in functie de zona si de confort, dar exista si studenti care pun „mana de la mana” si inchiriaza vile, la preturi situate in jurul a 500 de euro.