Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a analizat, joi, impactul întreruperii furnizării apei potabile, în perioada 20-23 mai 2025, în municipiile Cluj-Napoca, Gherla și Dej și localitățile rurale din zonă.
La ședința CJSU a participat Călin Neamțu, directorul Companiei de Apă Someș (CAS), care a explicat că măsura este necesară datorită unor lucrări capitale la o conductă de aducțiune de Ø600 Cluj-Napoca – Gherla – Dej. Acesta a prezentat și un calendar al lucrărilor, dar a oferit și asigurări că echipele vor depune toate eforturile pentru a finaliza intervențiile într-un interval mai scurt de timp față de intervalul transmis opiniei publice.
Potrivit procedurilor, în situația sistării temporare a alimentării cu apă, primăriile pot asigura, din rezervoare proprii, alimentarea cu apă potabilă pentru cetățeni timp de aproximativ 24 de ore, susține Prefectura Cluj, potrivit Ziua de Cluj.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că, în situații excepționale, Compania de Apă Someș va stabili puncte de distribuție a apei potabile prin cisterne, în special în zonele cele mai afectate de lipsa apei, în speță spitalele, centrele de permanență, căminele de vârstnici și alte instituții de importanță vitală.
De asemenea, dacă situația o va impune, cursurile în școlile din localitățile vizate de lucrări se vor realiza în regim online, cu aprobarea prealabilă de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Vezi aici lista localităților afectate: Clujul rămâne fără apă timp de 3 zile!!! Zeci de străzi din Cluj Napoca, întregul oraș Dej, Gherla și zeci de localități din județ, fără apă timp de 3 zile
Iată ce spune Compania de Apă Someș în legătură cu întreruperea alimentării cu apă pentru perioada 20-23 Mai 2025:
„În vederea alimentării cu apă a localităților din nordul județului Cluj și a întregului județ Sălaj, beneficiind de circa 180.000 de locuitori din cele două județe care azi nu au parte de o alimentare cu apă posibilă de bună calitate prin sistemul public centralizat, Compania de Apă Someș-Napoca, prin programul major de investiții POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, continuă, în prezent, prin PDD – Programul de Dezvoltare Durabilă, în valoare totală de peste 440 Milioane Euro, programe cofinanțate de UE, a inclus realizarea a ceea ce va fi probabil cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din România, aducțiunea Cluj-Sălaj, în lungime de 164 km cu cca. 150 km suplimentări de ramificații.
Această aducțiune, care urmează a fi finalizată la sfârșitul Semestrului I 2025, este cuplată la sistemul public existent de alimentare cu apă prin stația de pompare din cadrul Rezervorului Odobești (existent) din Municipiul Cluj-Napoca.
Pentru a permite acumularea apei în Rezervorul Odobești, menținerea nivelului în rezervor și utilizarea controlată a apei pentru alimentarea aducțiunii Cluj-Sălaj, este nevoie de montarea a trei vane (robineti de mari dimensiuni) cu conductele aferente, pe liniile de urcare și respectiv de coborâre a apei din rezervor.
Aceste vane, două cu diametrul DN 1000 mm și una cu diametrul DN 800 mm sunt vitale pentru asigurarea funcționării aducțiunii Cluj-Sălaj; a cărei punere în funcțiune este iminentă, și care va asigura apă potabilă de bună calitate pentru zeci de mii de clujeni și sălăjeni, începând din a doua jumătate a anului 2025.
Realizarea acestei lucrări de montare a vanelor necesare funcționării aducțiunii Cluj-Sălaj, nu se poate face fără întreruperea furnizării apei atât pentru o parte a municipiului Cluj-Napoca, cât și pentru o bună parte din utilizatorii din aval de Cluj-Napoca, de la ieșirea din municipiu până la Gherla, satele aparținând de Gherla, Dej și satele aparținând de Dej, cât și pentru utilizatorii din Câmpia Transilvană, de o parte și de alta a aliniamentului Apahida – Câțcău – Mocu – Cămărașu.
Trebuie menționat că realizarea acestei lucrări nu se poate face decât cu întreruperea apei pentru zonele menționate în Anunțul Companiei, neexistând posibilitatea alimentării alternative a zonei afectate.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat de necesitatea stringentă a efectuării acestei lucrări și apelăm la spiritul de solidaritate socială a celor afectați rugând să accepte această situație forțată, știind că pe urma lucrării (și a aducțiunii) vor beneficia zeci de mii de clujeni și sălăjeni care azi nu beneficiază de apă potabilă de bună calitate.
Personalul Companiei și, sub coordonarea acestuia, firma contractată pentru execuția lucrărilor vor depune eforturi pentru reducerea la maximum a timpului de lucru. Este posibil ca, în momentul în care o parte din lucrare este finalizată, să înceapă reluarea furnizării apei, dar reumplerea sistemului Cluj-Gherla-Dej, până la ultimul utilizator să dureze cca. 24 ore.”