Floarea rară care crește și în Cluj, declarată monument al naturii, a înflorit. Cei care o rup riscă o amendă de până la 7500 de lei

Updated on martie 25, 2024 Floarea rară care crește și în Cluj, declarată monument al naturii, a înflorit. Cei care o rup riscă o amendă de până la 7500 de lei 1

Temperaturile ridicate din ultimele zile au accelerat înflorirea lalelei pestrițe, una dintre cele mai rare plante din țara noastră. Fiind o specie protejată de lege, culegerea acesteia poate atrage amenzi de până la 7.500 de lei.

„Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și  protejată.
Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva.

Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână. Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei

Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri”, au transmis cei de la Romsilva.

Floarea rară care crește și în Cluj, declarată monument al naturii, a înflorit. Cei care o rup riscă o amendă de până la 7500 de lei 2 Floarea rară care crește și în Cluj, declarată monument al naturii, a înflorit. Cei care o rup riscă o amendă de până la 7500 de lei 3 Floarea rară care crește și în Cluj, declarată monument al naturii, a înflorit. Cei care o rup riscă o amendă de până la 7500 de lei 4

Legende despre laleaua pestriță
Se spune despre laleaua pestriță că ar fi o plantă mistică. Se spune că în trecut se numea Floare de Șah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah. Daria a visat că o tânără i-a cerut flori pentru mama ei bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestrițe. La puțin timp, în grădină a apărut o lalea pestriță care crește și azi pe Dealul Lempeș.

O altă legendă spune că laleaua a devenit pestriță de la amarul lacrimilor vărsate de localnicii din Frătăuții Noi, localnici ce se presupune că erau uniții și au plâns, căutând alinare în șoaptele codrului, pe potecile naturii, în locurile unde au crescut aceste flori.

Una dintre legende spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de Shirin. Când a aflat că iubita lui a fost ucisă, a urcat pe cal, însă s-a prăbușit de pe o stâncă și a murit și el. Din fiecare picătură a sângelui său scursă în pământ a răsărit câte o lalea pestriță, simbol al dragostei.

Curiozități despre laleaua pestriță
Contrar aspectului său delicat și frumos, floarea miroase a blană de animal udă sau a urină de pisică. Așa că mirosul nu seamănă deloc cu frumusețea aceste plante pe cale de dispariție. Există și lalele pestrițe albe, care seamănă cu lalelele normale, doar că forma ei și felul în care stă pe tulpină este la fel cu al plantei pestrițe.

Cele mai rare lalele pestrițe sunt cele de culoare verde-galben cu picățele albe. Înflorește doar maximum 14 zile pe an. Bulbii lalelei pestrițe sunt otrăvitori. Deși sunt plante delicate și firave, sunt foarte rezistente.

Advertisements
error: Content is protected !!