Două companii importante din domeniul IT și-au informat deja angajații despre planurile de reducere a personalului. Două dintre cele mai mari firme din sectorul IT din România se confruntă cu dificultăți și au inițiat în aceste zile un nou val de concedieri colective, deghizate sub forma unor separări amiabile.
NTT Data România, anterior cunoscută sub numele de EBS România, intenționează să se despartă de mai mulți angajați, iar un proces similar pare să fie în desfășurare și la Cognizant, anterior Softvision, ambele companii având sediul în Cluj, informează adevarul.ro.
„Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul”, scrie dorusupeala.ro.
Primii afectați de acest val de concedieri colective, mascat sub forma unor separări consensuale, sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt implicați în proiecte comerciale), constituind aproximativ 70% din totalul angajaților. Angajații din acest segment care au ales să dezvăluie situația susțin că procesul de concediere este nedrept și discriminatoriu (fiind vizați doar cei fără „relații sau prieteni” în management), proces în care se exercită presiune psihologică:
”Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați”, mi-a scris un martor din interiorul NTT Data.
Estimările NTT Data arată că, în luna iulie, peste 90% din angajații departamentului ETEC ar rămâne fără proiect pe care să lucreze, iar discuțiile legate de noi contracte (numite ”opportunities”) ar oferi de lucru doar pentru maxim jumătate dintre aceștia.
Mai mult, doar cei care vorbesc limba germană, au experiență în sectorul automotive și ar face față unor cerințe tehnice specifice ar putea fi implicați în proiectele viitoare, încă nesigure și neclare.
Vești similare am primit în aceste zile și de la angajații Cognizant Softvision, companie care deja a procedat la mai multe valuri de concedieri folosind aceeași metodă. Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.
„Ironia sorții face ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR să pățească la rândul lor același lucru”, arată sursa citată.
Cine va lucra la „joint venture-ul” BMW-NTT de la Cluj
Recent, NTT DATA a anunțat un parteneriat cu BMW la Cluj pentru deschiderea unui joint venture unde – potrivit unui anunț al companiei – ar urma să fie angajate inițial câteva sute de persoane, cifră care ar putea ajunge la câteva mii în următorii ani.
Totuși, informațiile de pe Reddit arată că ar fi vorba doar de câteva zeci de locuri de muncă non-software, foarte slab plătite și care nu au nicio legătură cu profesiile din sectorul de dezvoltare de tehnologie digitală, scrie Ziua de Cluj.
„Este vorba mai degrabă de un call center care va angaja exclusiv vorbitori de limba germană, care vor plasa conținut pe pagini web. Oricum, angajaților din departamemtul EMBEDDED li s-a spus foarte limpede că această nouă linie de business nu este una în care ar putea să își găsească ceva de lucru compatibil cu specializarea lor”, a mai afirmat sursa citată.