Administraţia Naţională Apele Română avertizează, joi, asupra unei posibile poluări care s-a prodsus în judeţul Bihor, pe un afluent al Crişului Repede. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza ultimului cutremur produs în zonă.
”În această dimineaţă, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crişului Repede), judeţul Bihor, în legătură cu o o posibilă poluare. Din cele constatate la faţa locului, apa are o culoare roşiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică, 25 febuarie”, au transmis, joi, oficialii Apele Române, conform stiripesurse.ro.
Cutremurul, cu magnitudinea 2,9, a avut loc duminică, iar miercuri s-a observat crăparea galeriei. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncţională de cca. 50 de ani.
”S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem şi primele rezultate. Totodată, au fost anunţate folosinţele consumatoare pentru a -şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.
Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se aşteaptă ca în Crişul Repede diluţia să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaş unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă”, a mai transmis sursa citată, potrivit Digi 24.
Cutremur în România. Ștefan Prigoreanu, PRBAR: Cel mai mare risc dacă falia Vrancea va produce un cutremur catastrofal e altul
Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a vorbit despre importanța unei asigurări în caz de cutremur. În contextul în care experții avertizează că un seism puternic s-ar putea produce în România în următorii ani.
“Dacă vă uitați pe știri chiar acum puțin timp s-a produs un nou cutremur în zona Vrancea. Este un cutremur mic de doar 4 grade și un pic, fără pagube materiale, dar este ca un avertisment pe care ni-l dă natura pentru a nu știu câta oară. Dacă s-ar produce un sinistru pentru că statistica, care este știință exactă, spune foarte clar că falia Vrancea produce un sinistru, un cutremur catastrofal cu o frecvență pe care este greu să o determinăm, undeva la 40-50 de ani, au trecut destul de mulți ani de la cutremurul din 1977, din nefericire sau din fericire.
Ștefan Prigoreanu arată cel mai mare risc ca urmare a cutremurului
Dacă s-ar produce mâine un sinistru, vă spun că cel mai mare risc ca urmare a cutremurului este incendiul, iar incendiul înseamnă pagube materiale foarte mari, atât pentru persoanele fizice pentru care poate însemna pierderea a tot ceea ce au și necesită categoric intervenția statului, a administrației centrale,
a administrației locale pentru ajutor, iar pentru orice operator economic un incendiu major poate însemna întreruperea activității, cu pierdere de profit, neonorarea unor contracte și obligații, poate chiar insolvență și faliment, și bineînțeles, neachitarea unor facturi către furnizori, cu impact negativ asupra altor operatori economici.
Dar dacă toate aceste persoane fizice și operatori economici ar conștientiza riscul de cutremur și riscurile la care se expun și și-ar dori să încheie o poliță de asigurare astăzi, în 2024, sau hai să spunem până în 2025, oare am putea gestiona acel număr dublu de asigurați și de clienți cu aceeași oameni din industria de asigurări?
Cu siguranță nu, din păcate. Și aici aș vrea să menționez că noi avem un rol educativ, noi suntem cei care facem clienților educația financiară în ceea ce privește protecția la risc. Noi îi informăm că pentru unele riscuri merită să se asigure pentru că costurile sunt suportabile comparativ cu pierderea financiară generată de un eveniment asigurat pentru care nu au protecție“, a declarat Ștefan Prigoreanu în cadrul Conferinței “Quo Vadis 2024”, conform DCnews.