Puținele grădinițe de stat cu program săptămânal care mai sunt în țară funcționează la capacitate maximă. Părinții care își lasă copiii acolo lucrează în general până seara târziu și nu au cu cine să îi lase pe cei mici.
Pe de altă parte, psihologii spun că, pe termen lung, separarea nu este ușoară pentru copii, iar comportamentul lor trebuie monitorizat cu atenție.
Una dintre puținele grădinițe cu program săptămânal din țară, funcționează în Lupeni. A fost deschisă înainte de Revoluție, iar toate cele 80 de locuri sunt ocupate permanent, scrie Stirile Pro Tv.
Marinela Neamțu, director Grădinița „Lumea Copiilor” Lupeni: ”Noi avem asistente medicale, cadre didactice, îngrijitoare, supraveghetori de noapte care suplinesc foarte bine și rolul părinților.”
Majoritatea părinților nu au timp să stea cu copiii în timpul săptămânii, din cauza serviciului.
Părinte: ”Soția lucrează, eu sunt plecat mai mult afară… Da, nu are cu cine să rămână. E a doua fată, a treia fată care vine aici, totul e ok, frumos, profesorii foarte ok, ne place.”
Și la Galați există o astfel de grădiniță, singura din județ.
Daniela Mateescu, director Grădinița cu Program Săptămânal nr. 49, Galați: ”Cei care ni se adresează în mod special sunt părinți care au un orar de lucru mai dificil, care lucrează de dimineață, de la ora cinci, până seara târziu, inclusiv ora 22.”
Totuși, în ciuda îngrijirii de care se bucură, cei mici simt lipsa părinților și pot trece prin sentimente de abandon, anxietate sau izolare, spun psihologii. Când ajung acasă, cei mici trebuie înconjurați de multă dragoste și afecțiune.
Bianca Brândușa, psiholog: ”Nici pentru părinți nu cred că este cea mai ușoară decizie. Însă copilul are nevoie să crească în familie, cu iubire și afecțiune permanentă. Sentimentul de abandon este la fel de puternic cu abandonul într-o instituție.”
Câteva comentarii: Îi înțeleg pe cei care lucrează în schimburi sau poate nu au altă soluție, dar mai trist este pentru cei care au tot ce le trebuie, au bone, iar copiii sunt lăsați la școală/grădiniță dimineața, apoi în cazul elevilor, after school și luați seara după ora18.00. Ajung acasă, fac un duș și la somn, iar în weekend rămân cu bonele sau cu bunicii,parintii sunt plecați sa se relaxeze, doar au muncit toata săptămâna.
Si mai trist este când pleacă împreună în concediu, fie merg însoțiti de bunici, fie de bone, fiindcă altfel e greu cu, copiii în concediu. 😭Cel mai greu este pentru copiii care sunt plimbați de la un părinte la altul 😭care cred ca dacă le cumpără ,, de toate” este suficient. 😭.
Copiii au nevoie de părinții lor, de atenție, dragoste, grijă, de o îmbrățișare, de o vorba dulce, de mângâiere, de incurajare și susținere, lucruri care nu pot fi cumpărate./
Eu am fost un copil care a mers la astfel de grădiniță de la vârsta de 2 ani jumătate. Am foarte multe traume din acea perioada. Din aceasta cauza eu am fost si sunt foarte protectoare cu, copiii./ Și eu am dus-o pe fetița mea la creșă săptămânală așa se numeau atunci de luni până vineri că nu mă descurcam singură, nu este ușor dar când nu ai nici un ajutor e binevenită, mulțumesc Domnului că am trecut cu bine peste greutăți, acum avem de toate și nimeni nu e mulțumit și comentarii care mai de care numai cine a trecut prin așa ceva mai ales pt o mamă nu este ușor de loc, dacă nu știți și nu ați trăit așa ceva mai bine tăceți
Sincer nu sunt de accord cu still acesta de gradinite însă ganditi-va câte mame sunt singure ( de tati nu mai zic ca nu are rost) care nu pot muncii ca nu au cu cine lasa copii, lucreaza în ture, nopți și nu au posibilități de baby-sitter… Nu mai judecati oameni, nu mai aruncați cu pietre….
Erau pt părinții, ambii care lucrau în fabrici trei ture, da, de la 6, de la 2 și de la 22.
Erau pt familie tinere care s-au mutat in Cluj și nu aveau bunici care să aibă grijă de copii.
Era o necesite in timpul comunismului, acum poate sunt frecventate de copii care acasă nu au condiții, mame singure, maltratare….
Nu judecați că dați dovadă de incultură.
Am crescut la creșă si grădiniță săptămânală si îs bine mersi 55+. Veneau ai mei miercuri in vizita, 1-2 ore, ne aduceau schimburi și ne mai luau acasă sâmbăta. Nu tin minte batai, mizerie sau foame. Da, mai tipau la noi ca eram multi si obraznici dar asta nu ne-a traumatizat. Plus ca mai tirziu mergeam singuri la scoala cu cheia la git si ghiozdanul in spate. Asa erau timpurile. Parintii lucrau in schimburi si nu avea ce face cu noi, trebuiau sa se descurce si ei si noi. De aia nu inteleg unde-i grija asta excesiva de traume pe viata daca lasi copilul in colectivitate. Eu cred ca tocmai tinutul permanent sub clopot de sticla priveaza viitorul adult de incredere in sine, de curaj. Lupta pt supravietuire e o calitate a tuturor fiintelor vii.
Dar generația 60- 70 care întradevăr au fost la asemenea grădinița, încă existăm!!! Nu a murit nimeni și mulți dintre noi au ajuns oameni și cu două facultăți!! Atunci exista respectul și disciplina,bunul simt care azi au dispărut total!!!..
Gradiniță nouă cu 120 de locuri, deschisă în comuna Florești
O nouă grădiniță a fost deschisă în această săptămână în comuna Florești, a anunțat primarul Bogdan Pivariu. Este vorba despre o nouă clădire, „un spațiu modern construit după cele mai înalte standarde de siguranță și securitate pentru cei mici”, amenajat „cu un design nordic”. Grădinița are o capacitate de 120 de locuri.
„Această grădiniță cu o capacitate de peste 120 de locuri, reprezintă nu doar o investiție nouă, ci și angajamentul nostru continuu față de viitorul comunității noastre. Cu un design interior nordic, care îmbină frumosul cu funcționalul, acest spațiu este gândit să inspire și să stimuleze creativitatea și învățarea copiilor noștri într-un mediu sigur și primitor.
Pentru noi, investițiile în educație și în infrastructura dedicată copiilor sunt prioritare. Credem cu tărie că prin crearea unor astfel de spații, oferim copiilor noștri cele mai bune șanse de a crește și de a se dezvolta în cetățeni responsabili și împliniți”, a arătat primarul Bogdan Pivariu, citat de Actual de Cluj.