Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, a lucrat doi ani ca inginer la Regionala CFR Cluj, înainte să dea admitere în 1976 la Teologie și să urmeze apoi cale bisericească. ”Această facultate l-a creat și pe Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului. A fost coleg de facultate cu mine, am absolvit amândoi în promoția 1972.
Tot la această facultate a studiat și tizul meu, îl chema tot Constantin Ionescu, care apoi a ajuns ministrul Construcțiilor în Congo”, a spus, cu prilejul evenimentului Ziua Carierei Feroviare – CFDP, Constantin Ionescu, fost director de Infrastructură la Metrorex, citat de stirileprotv.ro.
Ionescu a arătat că Andrei Andreicuț a studiat la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, iar ulterior și-a făcut stagiatura la CFR. După doi ani, a susținut examen de admitere la Facultatea de Teologie și apoi și-a urmat cariera bisericească, renunțând la cea feroviară.
Conform informațiilor de pe Wikipedia, Andrei Andreicuț a urmat, într-adevăr, în perioada 1967-1972 cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din cadrul Universității Tehnice de Constructii București. După absolvirea facultății a lucrat ca inginer la Întreprinderea de Căi Ferate a Regionalei CFR Cluj.
După doi ani de inginerie, între 1976-1978, a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu, pe care l-a absolvit în doar doi ani, ca urmare a aprobării susținerii examenelor anticipat datorită faptului că mai deținea o altă licență.
În august 1978 a fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Teofil Herineanu al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Pe 25 februarie 1990 a devenit episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, care îl avea ca titular pe episcopul Emilian Birdaș. În urma demisiei episcopului Emilian Birdaș, devenit ulterior episcop vicar la Arad, apoi episcop de Caransebeș, Andrei Andreicuț a devenit episcop al Episcopiei Alba Iulia în iunie 1990, și arhiepiscop din 1998, odată cu ridicarea eparhiei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Arhiepiscopie.
După decesul mitropolitului Antonie Plămădeală, a fost nominalizat pentru funcția de mitropolit al Ardealului. La alegerile desfășurate pe 3 noiembrie 2005 a fost preferat, după al doilea tur de scrutin, Laurențiu Streza. Ca urmare a alegerii acestuia din urmă în funcția de mitropolit al Ardealului (în defavoarea lui Andrei Andreicuț), prin stăruințele arhiepiscopului Bartolomeu Anania a fost înființată Mitropolia Clujului.
Andrei Andreicuț are o sentință definitivă de colaborator al fostei Securități, ca poliție politică.
Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, de acord cu celebrarea Paștelui odată cu catolicii și reformații
Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, s-a declarat de acord cu propunerea ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să treacă pe stil nou cu sărbătorile pascale și s-ar sărbători Paștile în comuniune cu țările din Vest, după calendarul gregorian.
El a reacționat după ce fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.
”Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatând că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi.
Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat așa cum nu trebuie și o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărțit de biserică și sunt acum așa numită Biserică Stilistă. Tare greu este să te lupți cu ignoranța. Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi”, a declarat Mitropolitul Clujului, citat de g4media.ro.