Clujean supărat din cauza cablurilor aeriene: „Am ajuns să nu mai pot intra în propria curte!”

Updated on februarie 12, 2024 Clujean supărat din cauza cablurilor aeriene: „Am ajuns să nu mai pot intra în propria curte!” 1

Într-un peisaj urban modern, tehnologia și conectivitatea sunt elemente esențiale pentru funcționarea orașelor. Cu toate acestea, imaginea unui oraș poate suferi profund din cauza rețelelor de cabluri aeriene care se întrepătrund în mod haotic în cerul său.

Oricât de necesare ar fi, cablurile aeriene reprezintă o amenințare pentru estetica urbană. În loc să se integreze discret în peisaj, acestea formează o rețea intrincată care invadează priveliștea oricărui observator. Construcțiile frumoase și monumentele istorice pot fi umbrite de această masă neorganizată de fire.

Pe lângă impactul vizual negativ, cablurile aeriene pot crea și riscuri pentru siguranța publică. În condiții meteorologice extreme, cum ar fi furtunile sau ninsorile abundente, cablurile pot cădea, punând în pericol viețile oamenilor și provocând daune materiale semnificative.

Un clujean se plânge că din cauza acestor cabluri nu mai poate intra în propria curte. În cartierul Gruia din Cluj Napoca, cablurile aeriene ale operatorilor de telecomunicații oferă o imagine dezolantă. Multe sunt rupte, altele stau atârnate de stâlp sau copaci, iar firmele în cauză nu catadicsesc să le treacă în subteran, așa cum ar trebui.

„Sunt locatar pe strada Șerpuitoare. De câțiva ani, în frontul casei deasupra gardului atârnă o sumedenie de cabluri, unele rupte, altele atârnate. Când întreb la companiile de telefonie și internet toți răspund ca nu le aparțin, oare ai cui sunt?

Am ajuns să nu pot intra în propria curte de cabluri. Vă rog să luați măsuri. P.S. După cunoștințele mele de câțiva ani este o lege care prescrie obligația mutării cablurilor suspendate în sol”, se arată în sesizarea clujeanului făcută către Primărie.

De peste un deceniu, cablurile care atârnă aproape pe toți stâlpii din oraș, așteaptă să fie îngropate, în cadrul unui proiect ce a fost lăsat într-un sertar: proiectul Duct City, inițiat de administrația locală clujeană.

Chiar dacă au existat, ici și colo, unele promisiuni repetate, Cluj-Napoca se confruntă în continuare cu kilometri întregi de cabluri care se întind de-a lungul a zeci de străzi, inclusiv în buricul târgului. În urmă cu 12 ani, orașul trebuia să fie curățat, o dată pentru totdeauna, de cablurile aeriene.

Proiectul Duct City, inițiat în 2008 de municipalitatea clujeană și câștigat de firma CFO Integrator avea misiunea să creeze o rețea subterană în care cablurile de transfer de date să fie îngropate. Cum se întâmplă de obicei la noi pe la Cluj, implementarea proiectului a avut numeroase probleme și a întâmpinat întârzieri peste întârzieri.

Societatea câștigătoare s-a angajat să realizeze o rețea de aproximativ 300 de kilometri în termen de trei ani și să o administreze timp de 20 de ani. În schimb, Primăria Cluj-Napoca urma să primească un procent de 1% din veniturile generate de rețea și se angaja să convingă operatorii de servicii de date să-și mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City, scrie gazetadecluj.ro.

La șase ani după anunțarea proiectului, adică în 2014, s-a constatat cu mare amărăciune că progresul în implementarea proiectului a fost sub așteptări. Firma CFO Integrator nu a reușit să realizeze nici măcar jumătate din lungimea totală a rețelei planificate. Mai mult, extinderea orașului în ultimii ani a adăugat o suprafață suplimentară de cabluri care trebuie îngropate, depășindu-se astfel lungimea inițială stabilită de 300 de kilometri.

Advertisements
error: Content is protected !!