În viața unui tânăr , mutarea dintr-un oraș în altul poate fi o experiență intensă și plină de provocări. Unul dintre principalele aspecte cu care se confruntă un tânăr în timpul unei mutări este ajustarea la mediul nou. Fiecare oraș are propriul său ritm și caracteristici distincte, iar această tranziție poate fi dificilă pentru un tânăr care se confruntă cu adaptarea la un nou stil de viață.
„Am inceput sa iau in considerare medicina la Cluj. Sunt din Iași, am crescut aici toata viata, însă nu stiu daca Clujul ar fi un oras potrivit mie. Daca mai sunt oameni care au facut o mutare de genul, m ar ajuta mult niste sfaturi si despre cat de diferit e totul. De asemenea, daca aveti sfaturi despre admiterea la medicina astept!! (materia la alegere ar fi chimia pentru mine)”, a scris cineva pe platforma Reddit, curios să afle cum este văzut Clujul de cei care locuiesc aici.
O provocare majoră în Cluj este găsirea unui loc de cazare potrivit. Mulți studenți se confruntă cu dilema de a alege între căminul studențesc și închirierea unei locuințe. Fiecare opțiune vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje, iar luarea unei decizii poate fi copleșitoare, având în vedere restricțiile bugetare și cerințele personale.
„Foarte multe persoane au venit la medicină la Cluj din orice zonă a României (și din afara țării) și s-au adaptat foarte bine, nu mi se pare că au avut probleme. La admiterea la mg/md nu poți alege materia, se dă atât din chimie cat și din biologie (erau 25+25 grile înainte, dar am auzit ca s-a schimbat în 35 bio + 15 chimie, nu sunt 100% sigură dacă e adevărat).
Pentru chirie nu ar trebui să îți faci griji, poți încerca la început în cămin să vezi cum ți se pare, toată lumea prinde acum loc în cămin și au prețuri super ok, între 210-370 de lei pe lună (în funcție de medie au condiții tot mai bune, dar și în cele mai “nașpa” e ok, am stat și eu în primul an in cămin cu baie pe palier și am supraviețuit, sunt în anul 6 și tot în camin stau, dar in unul tip garsonieră). Poți sta foarte bine 6 ani în cămin și să nu îți faci griji în legătură cu prețurile chiriilor”, i-a răspuns cineva.
Unii clujeni consideră că este orașul din România în care te poți adapta cel mai ușor.
„Daca iti faci probleme in privinta adaptarii aici, cred ca e orasul din tara unde te poti adapta cel mai usor. Daca nici aici nu reusesti, atunci problema reala nu tine de oras. Oamenii sunt in marea majoritate foarte civilizati, cu maniere pe care le-am vazut lipsind chiar si in unele orase frumoase din Transilvania pe care nu le voi numi.
Nu te judeca nimeni dupa cum arati, dupa cum esti imbracat, dupa ce telefon ai, ce bijuterii porti, cate tatuaje ai sau ce masina conduci. Nimanui nu ii pasa, fiecare isi vede de patratica lui. Poti sa te imbraci in cel mai nonconformist mod cu putinta si nimeni nu ar avea vreun comentariu sau vreo referire la vestimentatie.
In alta ordine de idei, n-am fost niciodata la Iasi, dar pana la un anumit nivel cred ca nu sunt foarte mari diferente. Probabil asa e si la Iasi, dar cel putin aici la Cluj stiu sigur, cultura muncii se bazeaza mult pe sarguinta si corectitudine. Trebuie sa dai 100% din tine si vei reusi absolut orice iti propui. Daca stii ca ai tendinta sa lenevesti si n-ai sanse sa schimbi asta, atunci acesta este singurul aspect care te-ar putea face sa nu te adaptezi aici. Daca esti lenes si nu esti corect, poti fi somer cu tot cu IQ-ul de 180.”
În schimb, au fost alții care au evidențiat, cu umor, diferența culturală între cele două zone.
„Uite o diferenta culturala : cineva din Botosani imi zicea ca a venit la Cluj si cauta raionul de borș in supermarket, si a ramas socata cand a vazut ca aici abia gasesti 3 sticle amarate. In Ardeal ciorbele nu se prea acresc cu borș.
Sincer, ne cam plac moldovenii. Eu personal am cunoscut si m-am imprietenit cu multi pe-aici.”