Cluj. Cine stă în chirie trebuie să plătească 19% din salariu. Bucureștiul, un pic mai ieftin

Updated on aprilie 26, 2021 Nu mai este un secret că orașul Cluj este unul foarte scump, când vine vorba de imobiliare. Acum s-a calculat și cât se duce pe chirie.

Un cuplu de tineri care vor să stea în chirie la Cluj-Napoca trebuie să lase lunar proprietarului 19% din salariu. Raportul dintre câștig și chirie este mai favorabil celor care lucrează în București sau în Timișoara.
Cluj. Cine stă în chirie trebuie să plătească 19% din salariu. Bucureștiul, un pic mai ieftin 1

Bucureștiul este pe locul doi în topul celor mai accesibile orașe din punct de vedere al raportului chirie / salariu mediu, arată o analiză a platformei Picodi.com. Aceasta analizează ofertele de pe piața imobiliară din România, le compară cu salariile medii, rezultând un clasament în funcție de accesibilitate.

Printre cele mai mari 15 orașe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca: 300 euro /lună. Brașovul s-a clasat pe locul doi (299 euro), urmat de București, pe locul trei (282 euro). Cele mai ieftine locuri unde poți închiria un apartament sunt Bacău și Arad: 196 de euro.

Bucureștiul preia conducerea în ceea ce privește câștigurile cu o medie de 4.260 lei pe lună după impozite, potrivit Instititului Național de Statistică. Brașovul și Cluj-Napoca sunt și ele între primele trei orașe românești cu cele mai mari salarii (3.982 lei și 3.867 de lei), potrivit Economedia.

Cel mai bun raport chirie / salariu mediu este în Bacău. În acest oraș, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lunar pe chirie. Cu cea mai ieftină chirie medie dintre 15 orașe, Bacăul ocupă și locul 12 în ceea ce privește salariile lunare.

În 2021, capitala a fost doilea loc accesibil în ceea ce privește închirierea unui apartament. Doi adulți care câștigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2% din venitul lor cumulat pentru închirierea unei locuințe în București. Orădenii, care s-au aflat în partea de jos a clasamentului, ar trebui să plătească 21,5% din salariu proprietarului pentru un apartament cu un dormitor.

Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor în martie 2021, pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând prețul mediu de închiriere, au fost excluse apartamentele sub 35 mp. Cele mai mari 15 orașe din România în ceea ce privește populația au fost incluse în analiză. Rata de conversie de 4,8843 lei pentru 1 euro a fost utilizată în acest raport.

Advertisements
error: Content is protected !!