Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare. Autoritățile cer bani pentru a evita situația de la Praid

Updated on iulie 9, 2025 Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare. Autoritățile cer bani pentru a evita situația de la Praid 1

Pentru a evita un alt dezastru, asemenea celui de la Praid, autoritățile locale din Cluj cer ajutor pentru un alt simbol al României, Salina Turda. Și aceasta are nevoie urgentă de lucrări de consolidare, după ce specialiștii au identificat recent mai multe infiltrații. Salina Turda urmează să se extindă odată cu deschiderea pentru public a Minei Iosif, un proiect de peste 120 de milioane de lei. Pe 10.000 de metri pătrați ar trebui să apară alei suspendate, zone de agrement cu teren de baschet sau locuri de joacă, un râu artificial, dar și 5 lifturi panoramice.

Autoritățile susțin însă că, înainte să înceapă săpăturile, trebuie să ia măsuri, după ce au apărut o serie de riscuri. Specialiștii au identificat în subteran mai multe surse de apă care s-au acumulat în timp și care pot provoca surpări, informează stirileprotv.ro.

Maria Fronea, prefectul județului Cluj: „S-au constatat anumite infiltrații. Nu sunt infiltrații doar la nivelul minei Terezia, care actualmente este în circuitul turistic, ci și la nivelul altor mine. Toate aceste mine au nevoie de intervenții rapide.”
Cristian Matei, primarul municipiului Turda: „Toate apele astea trebuie captate și transportate printr-o stație de pompare. Sunt riscuri, infiltrații.”

Riscuri pot apărea și în apropierea salinei, unde există două lacuri amenajate în scop turistic. Specialiștii spun că zona care separă cele două lacuri trebuie urgent consolidată. Asta pentru că aici există riscul ca în cazul unor ploi torențiale, apa din primul lac să se verse în cel de-al doilea și să provoace o alunecare de teren. Autoritățile locale au solicitat, pentru aceste lucrări, 30 de milioane de lei din bugetul de stat. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a precizat însă că Salina Turda se află în administrarea directă a municipalității și nu aparține de compania națională Salrom, cum este cazul Salinei Praid.

Radu Miruță, ministrul Economiei: „A fost o adresă destul de superficială în care spuneau că există niște riscuri de infiltrații fără vreo documentare mai amănunțită, pur și simplu era un paragraf. Salina nu aparține ministerului și atunci alocarea unei sume de bani pentru un bun care nu aparține ministerului e o chestiune care nu se poate întâmpla.”

Advertisements
error: Content is protected !!