Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți dimineață, într-un videoclip pe Facebook, că guvernul va dispune măsuri extraordinare pentru a reduce inflația alimentară. Orban a declarat că au avut loc negocieri cu lanțurile de distribuție pentru a limita creșterile de prețuri „nejustificate și excesive”, dar că acestea nu s-au dovedit suficiente, anunță Digi 24.
Săptămâna trecută, Orban declarase că, în cazul în care lanțurile alimentare nu reduc în mod voluntar prețurile alimentelor în continuare, vor fi introduse măsuri guvernamentale.
Vineri, în cadrul unui interviu la Radio Kossuth Budapest, Orban a spus că dacă lanțurile alimentare nu fac o reducere majoră a prețurilor, ministrul Economiei Naționale, Marton Nagy, va trebui să intervină.
„Mai au la dispoziție o săptămână pentru a o face”, a declarat Viktor Orban. „Din păcate, ofertele comercianților nu au corespuns așteptărilor, așa că a trebuit să decidem să introducem măsuri în comerț”. „De la jumătatea lunii martie, marjele comercianților cu amănuntul la 30 de produse alimentare de bază nu vor putea depăși 10%”, a declarat Viktor Orban marți.
Premierul a adăugat și despre marjă: „În trecut, aceasta era de 40% pentru ouă și de 80% pentru unt și smântână.” „Să recunoaștem, acest lucru este inacceptabil”. El a repetat apoi că măsurile vor fi introduse la mijlocul lunii martie și vor rămâne în vigoare cel puțin până la sfârșitul lunii mai.
Măsurile vor fi apoi revizuite și se va decide dacă este necesară o prelungire, a explicat prim-ministrul, adăugând că se va monitoriza strict dacă lanțurile alimentare respectă dispoziția privind reducerea marjelor.
Prețurile la alimente, mai mari în februarie. Ce produse s-au scumpit cel mai mult
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o creștere în luna februarie 2025, impulsionată de majorarea cotațiilor la zahăr, lactate și uleiuri vegetale, potrivit datelor publicate vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), conform ziare.com.
Conform FAO, în februarie 2025, Food Price Index a ajuns la o valoare medie de 127,1 puncte, în creștere cu 1,6% față de luna precedentă, când se înregistra un indice de 124,9 puncte. Totodată, acest indice este cu 8,2% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2024.
Creșterea din februarie a fost determinată în principal de majorarea prețurilor la zahăr, care au crescut cu 6,6%, după trei luni consecutive de scădere. Potrivit FAO, această majorare a fost influențată de temerile legate de producția mondială de zahăr în sezonul 2024/2025, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile din Brazilia, unul dintre cei mai mari producători mondiali.
Prețurile la uleiurile vegetale s-au majorat cu 2%, în februarie față de ianuarie, respectiv cu 29,1% în ritm anual, în principal ca urmare a unor prețuri mai mari la ulei de palmier, ulei de soia și ulei de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est și a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio.
În plus, prețurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară.
În timp ce prețurile la grâu și porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea culturilor în Europa de Est și America, prețurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităților mari disponibile la export.