Pădurea de castani comestibili din Ardeal, o atracție turistică rară în România

Updated on octombrie 13, 2024 Pădurea de castani comestibili din Ardeal, o atracție turistică rară în România 1

O pădure de castani comestibili rodește la marginea satului Ghelari, jud. Hunedoara, din Ținutul Pădurenilor. Este o adevărată raritate în România.

Localnicii spun că în fiecare toamnă pădurea este căutată de turiști, veniți să culeagă castanele sau pentru a se relaxa prlimbându-se pe potecile ei. Ciupercile care împânzesc ținutul atrag și ele un număr mare de oameni.

Pădurea de castani comestibili se întinde pe aproape 20 de hectare și ar fi fost plantată în urmă cu peste șapte decenii, pe locul unei mai vechi plantații de castani care data de la începutul secolului trecut, informează adevarul.ro.

Localnicii mai în vârstă din Ghelari își amintesc cum așteptau vremea prielnică pentru scuturatul castanilor, pentru a culege fructele dulci învelite în „gube”, pline de țepi.

Un drum asfaltat, desprins din șoseaua principală a Ghelariului coboară până la marginea pădurii de castani. De aici, mai multe poteci se strecoară printre arbori spre locurile mai puțin umblate din pădure. În vale, o cărare duce spre Poiana Alicului – locul unde ar fi existat una dintre cele mai vechi mănăstiri ridicate de români.

Unii istorici au susţinut că mănăstirea înfiinţată la începutul secolului al XV-lea şi distrusă pentru totdeauna în anul 1762 fusese ctitorită şi înzestrată cu averi de familia lui Ioan de Hunedoara.

Locul ei, unde apele pârâului Plosca întâlnesc pârâul Meriz, a fost marcat de o cruce de piatră, așezată în anul 1806 de către localnici. Monumentul a rezistat timpului, în mijlocul pădurii întinse, puţin călcată de oameni.

La câțiva kilometri de locurile tainice din pădure, o altă ctitorie a Huniazilor a dispărut pentru totdeauna în anii ´60. Despre biserica Huniazilor, care păstra deasupra stranei inscripţia „Iohannes XX”, cercetătorii susţin că a fost clădită la mijlocul secolului al XV-lea și, potrivit legendei, aici ar fi fost înmormântată mama lui Ioan de Hunedoara, Elisabeta Morsinai. Biserica veche de şase secole din Cinciş a fost demolată, înainte ca satul să fie înghiţit de apele Lacului Cinciș.

Castanele comestibile
Castanele comestibile sunt extrem de nutritive, având un conținut ridicat de carbohidrați sănătoși, vitamine și minerale. Spre deosebire de alte nuci, care sunt bogate în grăsimi, castanele au un conținut scăzut de grăsimi. Acestea sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, potasiu, fier și acid folic. Consumul de castane poate contribui la menținerea sănătății inimii, la reglarea nivelului de colesterol și la întărirea sistemului imunitar.

Castanele comestibile pot fi preparate în diverse moduri, aducând un gust deosebit preparatelor. Ele pot fi prăjite, fierte, coapte sau transformate în piureuri. În multe culturi, castanele coapte devin o delicatesă în perioada iernii, aducând o atmosferă caldă și confortabilă.

error: Content is protected !!