Cartierul din Cluj descris ca „un cartier dormitor, cu un urbanism vomitiv”

Updated on octombrie 8, 2024 Cartierul din Cluj descris ca „un cartier dormitor, cu un urbanism vomitiv” 1

Într-o discuție lansată pe Reddit, un clujean din Borhanci și-a exprimat mirarea legată de reputația mai puțin bună a cartierului. Clujeanul a descris cartierul ca fiind foarte plăcut, cu multă natură, liniște și construcții de calitate.

„Locuiesc in Borhanci de 5 ani. Dpmdv si pentru nevoile mele, e un cartier foarte ok. 15 minute tranzit pana in centru la majoritatea orelor. Mai rar circul si la ore de varf, dar de cand s-a semi-rezolvat problema de la capat de Brancusi, mai mult de 30 minute nu am facut niciodata cu masina. Zona e foarte faina, 80% case, natura, verde, liniste. Constructia in care stau e de calitate, n-am avut niciun fel de problema. De vecini nu mai zic… si multe altele.

Curiozitatea mea e – de unde vine the bad rep? Nu sunt din Cluj; momentan imi imaginez ca, fiind un cartier nou, nu toata lumea e la curent cu dezvoltarea, magazine, linii de bus etc. Dar inca aud si vad in destul de multe discutii, pornite de oameni care isi cauta locuinta, cum Borhanci e pus in aceeasi galeata cu Floresti ca distanta de centru (??) sau in aceeasi galeata cu Bulgaria si altele la capitolul “cartiere ieftine” (I wish, mi-as mai lua 2 apartamente). Ca ar fi plin de blocuri noi si inalte ca in Europa, cand e clar interdictie de inaltime, si remarci de tot felul. Nu zic ca e cartierul perfect, but what am I missing?”, a scris acesta.

Alți utilizatori Reddit au intervenit în discuție și au evidențiat problemele cu care se confruntă zona.

„Borhanci nu e văzut așa bine în comparație cu cartierele vechi, gen Andrei Mureșianu, Gheorghieni, Grigorescu, Gruia – cumva normal, cum în mai toate zonele noi construite după ‘90 nu a existat un plan de urbanism coerent, ci străzi subdimensionate, blocuri lângă case, fără parcuri, grădinițe sau școli, fără locuri uri de parcare suficiente, blocuri înghesuite, străzi deseori fără trotuare etc.

Avantajul e prețul – e clar ca o casă cu grădină în Borhanci, care era practic o zonă rurală în afara orașului până acum 30 de ani, va fi mai ieftină decât o casă similară în A. Muresianu sau Grigorescu.

E clar ca pentru cineva care se deplasează cu mașina și petrece majoritatea timpului la el în casă, zone gen Borhanci, Bună Ziua, Europa pot fi foarte ok. La el în casă poate să aibă confort mult mai bun decât avea într-un bloc vechi din Gheorghieni”, a răspuns cineva.

„Cate parcuri ai?
Cate strazi si trotuare sunt neasfaltate? Ce poti face seara la o iesire prin cartier, la o plimbare?
Cate scoli/gradinite de stat sunt?
Cate piete sunt?
Cate linii de bus sunt?

Este un cartier dormitor, cu un urbanism vomitiv, unde oamenii vin doar sa doarma ca apoi sa mearga din nou in oras sa isi faca treburile si viata. Daca ai si familie, esti taxi pentru copil”, a fost părerea negativă despre cartier a unui alt clujean.

Există totuși și clujeni care au păreri pozitive despre Borhanci: „Mai, stau în Borhanci de 3 ani deja și sincer e perfect. Da ok, nu sunt scoli și grădinițe și îmi duc copiii in Gheorgheni la gradi ( 10 minute cu mașina…oh the horror 🤦‍♀️) Da, nu sunt parcuri, dar din nou, ma duc la baza sportiva f rapid. Dar cel mai fain lucru, nu sunt nici asa mult oameni… si pentru cineva care cauta liniște și nu are chef de piețe, zgomot și….oameni… e perfect. Daca am chef de aglomerație ma duc usor in centru. Dar apoi ce fain e sa vin acasă la gradina mea cu view superb asupra orașului și la …liniște. Păcat ca da … o sa urmeze “dezvoltarea” și aici și se duce naibii tot la fel ca restul Clujului..”

error: Content is protected !!