Updated on septembrie 25, 2024
Sever Mureșan, cunoscut om de afaceri și cofondator al Băncii Dacia Felix, născut în Câmpia Turzii, județul Cluj, a murit la vârsta de 75 de ani. După ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în luna iulie. Trupul neînsuflețit al lui Sever Mureșan urmează să fie adus în țară, pentru a fi înmormântat la Câmpia Turzii, au precizat, în exclusivitate pentru Gândul, surse apropiate familiei fostului milionar.
Fostul om de afaceri a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar în iulie anul acesta. Acesta a ajuns la Secția de Terapie Intensivă, după ce a făcut un AVC, starea sa agravându-se progresiv. Fiul și fiica omului de afaceri care se află în Franța ar fi făcut toate demersurile necesare pentru a-i asigura tatălui lor cea mai bună îngrijire și acces la tratamente în Franța. Cadrele medicale de la clinica din Dijon nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.
Acesta se afla deja la transferul la clinica din stăinătate într-o stare gravă de șoc septic, cu insuficiență multiplă de organe și depinzând de ventilația mecanică și de noradrenalină.
Născut în 1948, Sever Mureșan și-a început cariera în sport. În 1968 a devenit campion național de tenis la dublu masculin și a studiat la Institutul de Educație Fizică și Sport din București.
În anii ’70, a fost membru al echipei române de Cupă Davis și primul tenismen profesionist român admis în Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (ATP).Stabilit în Franța din 1980, Mureșan a deschis un club de tenis la Dijon și a lansat afaceri internaționale după ce a obținut exclusivitatea pentru comercializarea materialelor sintetice pentru sporturi indoor și outdoor, scrie ziare.com.
Om de afaceri după 1989După Revoluția din 1989, Mureșan a revenit în România și a inițiat programul „Pâine pentru România”, asociind firme franțuzești cu fabrici de pâine românești pentru a forma societatea Paniro SA. În aceeași perioadă, a fondat Grupul SM Invest, care până în 1995 devenise cel mai mare grup privat din România, cu 50 de filiale și peste 6000 de angajați.
Unul dintre cele mai notabile proiecte ale sale a fost fondarea Băncii Dacia Felix, în 1991. Mureșan a devenit acționar și membru al consiliului de administrație, iar prin investiții masive, a ajuns să dețină o cotă majoritară în bancă. În 1995 a demisionat din Consiliul de Administrație, după o serie de controverse și acuzații.Sever Mureșan a avut o contribuție majoră și în sport. În 1991, a mutat turneul de tenis „Burgundian Open” din Franța la București, transformându-l în „Romanian Open Tennis”, un turneu de nivel ATP, care a devenit al cincilea turneu pe zgură ca importanță la nivel mondial.
De asemenea, a investit în echipele de baschet masculin și volei feminin ale Universității Cluj, sprijinindu-le financiar prin societatea „Baschet Club S.A.”.Pe lângă implicarea sa în afaceri și sport, Mureșan a avut și un rol notabil în diplomația românească.
În noiembrie 2002, el a jucat un rol-cheie în aducerea fostului președinte american George W. Bush în România.