Ploșnițele urât mirositoare au revenit în Cluj-Napoca: „Trăim clipe de groază cu copiii pentru că suntem plini de astfel de ploșnițe care intră și în apartamente”

Updated on septembrie 20, 2024 Ploșnițele urât mirositoare au revenit în Cluj-Napoca: „Trăim clipe de groază cu copiii pentru că suntem plini de astfel de ploșnițe care intră și în apartamente” 1

Un clujean din Gheorgheni a făcut o sesizare către primărie în care reclamă faptul că ploșnițele urât mirositoare i-au invadat locuința. Insectele intră în casă chiar dacă au geamurile închise sau plase de țânțari.

Clujeanul, care locuiește pe strada Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca, susține că locuința sa s-a umplut de ploșnițe marmorate.

„Doresc să reclam faptul că suntem plini de ploșnițe marmorate! Locuim pe Str. Alexandru Vaida Voevod, la etajul III, apartament înspre terenurile de tenis.

Probabil ați mai primit nenumărate sesizări pe această temă, dar vă rugăm să luați măsurile cele mai urgente în a ne ajuta. Nu știu ce soluții și ce cantități ar trebui folosite, dar consider că în zonele de unde primiți sesizări, acolo ar trebui luate măsuri urgente!

Trăim clipe de groază cu copiii pentru că suntem plini de astfel de ploșnițe care intră și în apartamente. Nu mai știm ce să facem!!! Am dat cu diverse soluții pe pereții exteriori, dar degeaba.

Nici nu mai vorbim de faptul că hainele nici nu se pot întinde pe balcoane, pentru că se umplu de gândaci. Este ca într-un film de groază! Vă rugăm să faceți ceva contra acestor ploșnițe urât mirositoare. Vă mulțumim anticipat!”, a transmis clujeanul.

Elena Iulia Iorgu, cercetător, entomolog la Muzeul Antipa din București, spune că aceste ploșnițe sunt originare din Asia, au ajuns cu containerele de marfă în Europa și pot provoca daune semnificative pomilor fructiferi.

Ea spune că există mai multe ploșnițe reunite generic sub denumirea de „ploșnița cerealelor” sau „gândacul urât mirositor”.

„Cea mai cunoscută dintre ele este Halyomorpha halys, ceea ce americanii numesc „brown marmorated stink bug” sau ploșnița marmorată urât mirositoare. Aceasta este o specie de ploșniță, adică o insectă care face parte din ordinul Hemiptera, Familia Pentatomidae, și care are numeroase rude apropiate de ploșnițe care stau pe cereale.”

Ploșnița marmorată este o specie originară din Asia de Est, iar adulții și nimfele (puii de ploșniță) acestei specii se hrănesc cu peste 100 de specii de plante, inclusiv multe plante de cultură.

„Ea este o adevărată pacoste mai ales toamna când, datorită comportamentului său de iernare, se aglomerează în locuințele oamenilor și în diferite clădiri în număr foarte mare. Aceste aglomerări de mai mulți indivizi, atât femele cât și masculi, se pot localiza inclusiv în obiecte depozitate mai mult timp afară.

Se pare că transportul unor asemenea obiecte, sau containere, care conțineau aglomerări de indivizi pregătiți să ierneze, sunt principala cauză a răspândirii acestei specii în zone diferite ale globului.

De exemplu, introducerea ploșniței din Asia de Est în America, sau de pe coasta de Est a Americii pe coasta de Vest, s-a petrecut în acest mod. Odată introdusă într-o zonă nouă, această specie are capacitatea de a se răspândi foarte ușor mai ales purtată de mașini, camioane, trenuri etc. pe principalele rute terestre de transport (șosele sau căi ferate)”, mai spune aceasta, pentru hotnews.ro.

„În momentul în care ploșnița se simte amenințată, ea eliberează o substanță puternic mirositoare, care o protejează de eventuali prădători. Acest comportament este observat la majoritatea ploșnițelor din ordinul Hemiptera.

Substanțele eliminate de Halyomorpha la stres sunt iritante pentru piele sau pentru ochi, provocând alergii, dar cu toate acestea s-au documentat puține cazuri de dermatite la oameni”, explică doamna Iorgu.

Mai trebuie știut că dacă ai animale de companie care înghit un gândac urât mirositor (pisicile fac asta des), nu vor păți nimic grav, chiar dacă la scurt timp e posibil să vomite și să saliveze excesiv. Este doar o reacție la această substanță care irita tractul gastrointestinal.

error: Content is protected !!