Prețurile din Cluj îi surprind pe străini: „Cumpărăturile de aici sunt mai scumpe decât în Zurich”

Updated on septembrie 12, 2024 Prețurile din Cluj îi surprind pe străini: „Cumpărăturile de aici sunt mai scumpe decât în Zurich” 1

România e campioană europeană la inflație în ultimii ani, iar prețurile cresc tot mai mult, detaliu care nu le scapă nici străinilor. Chiar și aceștia remarcă faptul că trebuie să bage tot mai adânc mâna în buzunare pentru produsele de primă necesitate, iar alimentele sunt printre cele mai scumpe, deși guvernanții se laudă de mai mult timp cu plafonarea prețului alimentelor de bază.

„Acest coș de cumpărături abia umplut m-a costat 325 lei (65 euro!), iar asta fără carne sau pui – doar niște conserve de ton și fasole. Prețurile și inflația din România au ajuns la cote nebunești, dar salariile nu au ținut pasul!”, a scris un cetățean turc stabilit în România, citat de adevarul.ro.

Mulți străini stabiliți în România i-au dat dreptate, dar alții l-au contrazis.

Românii observă, dar se pare că nu fac nimic în privința asta. Din 2021 prețurile la cumpărături au crescut (la unele articole peste 60%). Pentru mine cumpărăturile într-un supermarket din România sunt mult mai scumpe decât Zurich”, a scris un străin.

I-a răspuns o expată, cel mai probabil originară din Noua Zeelandă. „Nu poate fi adevărat?! Am fost anunțată că prețurile sunt la fel cu Noua Zeelandă, dar nu credeam că vor fi mai mari decât Zurich!”, a spus ea.

Dacă vizitați Zurich și faceți cumpărăturile acolo veți ști. Știu că prețurile din o mulțime de magazine din Elveția vor fi la egalitate cu majoritatea magazinelor Cluj sau România, iar în unele magazine România sunt mai scumpe. În Europa, Italia și Germania sunt printre cele mai ieftine țări când vine vorba de cumpărături de la un supermarket. Vorbesc din experiență personală”, a revenit acesta.

Altcineva a întărit ideea că prețurile din România sunt comparabile cu cele din Noua Zeelandă, dar a amintit că salariile de aici sunt mult mai mici decât în insulă.

Sunt de acord… Salariile de aici nu sunt comparabile cu Noua Zeelandă, deci produsele sunt la un preț ridicol pentru localnicii de aici”, a întărit ea.

Ce alimente se vor scumpi din cauza secetei
Toamna aceasta pe rafturile magazinelor vom avea parte de scumpiri și de multe produse din import. Seceta a pârjolit în acest an peste 2 milioane de hectare, în principal cultura de porumb a fost afectată, iar producția va fi cu 30% mai mică faţă de anul trecut.

În plus, efectele secetei se vor vedea la raft, în prețul produselor de bază.

Deja producătorii de pui au anunțat că din toamnă, caserola de carne va fi cu 5% mai scumpă, pentru că din cauza secetei au ajuns să plătească mult pe furaje, informează antena3.ro.

Și făina de mălai, dar și uleiul ar urma să se scumpească din cauza secetei. Specialiștii din domeniu se așteaptă ca uleiul să aibă o majorare la raft de până în 10% în perioada următoare.

Și cartofii au fost afectați de secetă, iar anul acesta producția internă este cu 40% mai mică faţă de anul trecut, lucru care va aduce o scumpire de 20% la tarabă la cartofii românești.

Probleme sunt și în Germania, Olanda și Belgia, iar cei din domeniu se așteptă ca și cartofii din import să fie mai scumpi cu 30% din toamnă.

Un alt efect al agriculturii se observă și în sectoarele de animale, acolo unde pesta a pus industriile rând pe rând la pământ, fie că vorbim de pesta porcina sau de gripa aviară.

Dacă în urmă cu 10 ani, 70% din carnea de porc vândută în magazine era din producție proprie, acum doar 10% mai producem, restul o aducem din import. Nici la pui nu stăm bine, mai ales după gripa aviară.

Advertisements
error: Content is protected !!