Cluj: Se deschide ștrandul Băile Sărate din Turda! Capacitatea ștrandului este de aprox. 8.000 de persoane

Updated on iunie 9, 2024 Cluj: Se deschide ștrandul Băile Sărate din Turda! Capacitatea ștrandului este de aprox. 8.000 de persoane 1

Ștrandul Băile Sărate din Turda se deschide vinerea viitoare, 14 iunie, anunțul fiind făcut chiar la intrarea din ștrand, informează turdanews.ro. Anul trecut ștrandul turdean s-a deschis pe 1 iunie.

Ștrandul este amenajat pe locația fostului Lac Roman. Specific acestui lac este stratul de nămol cenușiu și nisipos care s-a descoperit pe fundul lacului, strat ce măsoară chiar și 80 de centimetri grosime și se află deasupra sării.

Lacul Roman (ștrandul), cu o adâncime de 7 metri și o concentrație a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calități curative deosebite, ajutând la tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiunilor aparatului nervos periferic etc. Amenajarea acestui lac, în urmă cu mulți ani, a fost punctul de început pentru dezvoltarea turismului la Turda.

Zona Băilor Sărate este folosită ca microstațiune balneară încă din anul 1834. Inițiativa amenajării zonei se datorează dr. József Hanko și farmacistului Lajos Velits (un reputat farmacist din secolul al XIX-lea) care au înțeles rolul profund curativ pe care îl au apele sărate ale zonei.

Alte amenajări au urmat în perioada interbelică (în lemn), apoi în anii 50 ai secolului al XX-lea, precum și în ultimii anii (după privatizarea complexului). Capacitatea ștrandului este de aprox. 8.000 de persoane. „Lacul Roman” (ștrandul), cu o adâncime de 14,2 m și o concentrație a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calități curative deosebite, ajutând la tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiunilor aparatului nervos periferic etc. Nămolurile de la Băile Sărate sunt terapeutice, au un potențial enzimologic și microbiologic și se utilizează de vizitatori în balneoterapie.

În colțul sud-vestic al bazinului izvorăște dintr-o fântână de slatină Pârâul Aluniș (Pârâul Moghioruș, Pârâul Mic Sărat), afluent de stânga al râului Arieș.

În anul 1936 s-a construit la Băile Sărate un hotel (lângă movila din centrul bazinului), prăbușit după scurt timp, din cauza amplasării sale pe un teren alunecos, instabil (pe hartă este însemnat „temelie“). A urmat un proces de despăgubiri, dar dosarul a fost închis definitiv în timpul războiului.

Advertisements
error: Content is protected !!