Primarul Clujului, Emil Boc, a fost audiat la Washington în dosarul exploatării aurului de la Roșia Montană. Compania canadiană Gabriel Resources va trebui să plătească României cheltuielile de judecată: peste 30 de milioane de lei, un milion de euro şi un milion de USD.
„A fost un maraton la Washington. Am văzut din toate punctele de vedere acest subiect. Am reușit să îmi fac o imagine destul de clară de Roșia Montană. Nu pot să vorbesc despre conținutul lucrurilor care s-au discutat acolo, am o clauză de confidențialitate. Subliniez profesionalismul acestor avocați pe care i-a avut România, am avut și de la Cluj”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.
România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources, referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană, la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții. Cu o majoritate de 2 la 1, instanța arbitrală a stabilit că România nu datorează despăgubiri companiei miniere, precizeză surse oficiale. Verdictul Tribunalului de arbitraj internațional spune că firma canadină trebuie să ramburseze cheltuieli de judecată.
Echipa de experți a demonstrat că firma canadiană nu a urmat toate procedurile legale pentru acest proiect și că nu a avut dreptate atunci când a dat în judecată statul român. Am scăpat astfel de plată unor despăgubiri uriașe dar, există și un avertisment pot urma contestații.
Victoria de la Washington a fost obținut de două firme mari de avocatură, una din România și una din Elveția.
La procesul întins pe 9 ani, experții au demonstrat în primul rând că România, prin acțiunile autorităților, nu a încercat niciodată să capete control asupra investiției de la Roșia Montană. În plus, nu a încălcat tratatul bilateral de investiții între România și Canada, și nici între România și Regatul Unit al Marii Britanii, așa cum au acuzat reprezentanții firme canadiene Gabriel Resources.
Un element amplu discutat în cadrul acestui proces a fost acordul de mediu pe care autoritățile din România nu l-au emis niciodată pentru firmă canadiană.
Conform legii, compania trebuia să obțină acest document pentru a putea începe exploatarea, iar pentru asta trebuia să prezinte studii privind tehnologia folosită și să demonstreze că impactul asupra mediului este minim, scrie stirileprotv.ro.
Din cauza uriașului scandal din 2013, atunci când au fost și proteste, procedura a fost suspendată. Acum, avocații au demonstrat că investitorul nu a obținut niciodată acordurile și autorizațiile necesare, că nu a acționat în instanță Ministerul Mediului pentru asta și neemiterea acestui acord nu a încălcat în niciun fel tratatul bilateral de investiții.