(Video) Panică la bordul unui avion Wizz Air care a ratat aterizarea pe Aeroportul Cluj

Updated on martie 6, 2024 (Video) Panică la bordul unui avion Wizz Air care a ratat aterizarea pe Aeroportul Cluj 1

Pasagerii avionului care a ratat luni prima încercare de aterizare pe Aeroportul Cluj-Napoca, din cauza rafalelor puternice de vânt, au trăit emoții puternice. Totul a fost filmat de un pasager care stătea lângă aripa avionului.

În imagini se poate vedea cum avionul care venea de la Frankfurt coboară și se apropie tot mai mult de pistă. Cu toate acestea, după câteva zeci de secunde, avionul începe din nou să câștige altitudine. Câteva momente mai târziu, un anunț al unui însoțitor de bord informează pasagerii că aceasta este o procedură standard. A doua încercare a fost un succes, iar avionul a aterizat în siguranță la sol.

”Doamnelor și domnilor, am performat o procedură, așa numită ”aterizare ratată”, ceea ce face că vom survola din nou, după care vom ateriza din nou”, li s-a transmis pasagerilor, potrivit media9.ro Avionul trebuia să aterizeze la 17:10. După o voltă pe care a descris-o pe cerul Clujului și o a doua tentativă, a aterizat la 17:19.

În aviație, manevra „go around” este o aterizare întreruptă a unei aeronave care se află în apropiere finală sau care a aterizat deja. O întoarcere poate fi inițiată fie de pilotul care zboară, fie solicitată de controlul traficului aerian din diverse motive, cum ar fi o apropiere nestabilizată sau un obstacol pe pistă.

Multe companii aeriene și operatori de aeronave stabilesc o listă de condiții care trebuie îndeplinite pentru ca o aterizare în siguranță să poată fi efectuată. În cazul în care una sau mai multe dintre aceste condiții nu pot fi îndeplinite, în unele cazuri ar trebui să se ia în considerare posibilitatea de a efectua o întoarcere, iar în altele trebuie efectuată.

Această listă este de obicei scrisă în manualul de operațiuni al companiei aeriene sau al producătorului, care trebuie să fie aprobat de autoritatea aviatică competentă. Lista de condiții a operatorului permite piloților să își folosească judecata individuală în afara acestui domeniu de aplicare.

Atunci când pilotul este instruit sau decide să facă o întoarcere, pilotul aplică toată forța de tracțiune sau o forță TOGA (Takeoff and Go Around) prestabilită la motor (motoare), adoptă o atitudine de urcare și o viteză adecvată, ridică trenul de aterizare atunci când avionul a atins o rată de urcare pozitivă, retrage flapsurile după cum este necesar, urmează instrucțiunile turnului de control (în spațiul aerian controlat) și, de obicei, urcă în schema de trafic sau urmează procedura de întoarcere publicată pentru o altă apropiere.

În caz contrar, pilotul poate alege să se deturneze către un aeroport alternativ sau să aștepte în timp ce se rotește deasupra aeroportului de aterizare pentru o perioadă de timp, în special în cazul în care racolarea a fost inițiată din cauza vremii nefavorabile.

Multe aeronave moderne, cum ar fi cele mai multe aeronave Boeing și Airbus, au sisteme de autopropulsie/autopropulsie care vor seta forța de întoarcere în cazul în care sunt activate.

Advertisements
error: Content is protected !!