Un elev de la o şcoală din Apahida, judeţul Cluj, a ajuns la spital, miercuri, după ce a consumat nicotină, pe care a cumpărat-o sub formă de pliculeţe, combinată cu o băutură energizantă. Analizele de sânge au indicat prezenţa nicotinei în organism, nu şi a drogurilor sau a etnobotanicelor.
„La data de 28 februarie a.c., poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară, aflaţi într-o unitate de învăţământ din localitatea Apahida au fost anunţaţi de către un cadru didactic despre faptul că un elev al şcolii acuză stări de rău. Elevul, care a menţionat că a consumat nicotină şi o băutură energizantă a fost preluat ulterior de un echipaj medical şi transportat la spital în vederea efectuării investigaţiilor medicale de specialitate”, au anunţat, joi, oficialii Poliţiei judeţene Cluj.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că elevul are aproximativ 15 ani şi a consumat nicotină cumpărată sub formă de pliculeţe. Astfel de produse se găsesc pe internet.
Analizele de sânge făcute la spital au confirmat de altfel prezenţa nicotinei, nu şi a drogurilor sau substanţelor etnobotanice în organismul adolescentului.
Ce spun medicii despre energizante:
Specialiștii susțin că aceste băuturi pot cauza reale probleme de sănătate și că pacienții care prezintă probleme cardiovasculare nediagnosticate pot fi extrem de afectați din cauza consumului. Dr. Tudor Ciuhodaru de la Iași a vorbim despre combinația care poate fi letală și care poate provoca foarte multe afecțiuni cardiovasculare. Totodată, acesta susține că există anumite categorii de persoane care sunt predispuse la a dezvolta complicații.
„Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahară. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica.
Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurile de zahăr conține o astfel de băutură. Deci, trebuie să ne gândim că aceste combinații, cu alcool, s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea organismului. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sitemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, citat de adevarul.ro.
Vânzarea băuturilor energizante către minori a fost interzisă prin lege. Cu toate acestea, medicii sunt încă îngrijorați și prezintă câteva metode prin care ar putea fi prevenite tragediile în care sunt implicați minorii.